latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:19 ⇒ 13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић разговарао са амбасадором САД-а Хилом

Предсједник Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о дијалогу Београда и Приштине и другим актуелним питањима.
Александар Вучић и САД Кристофер Хил (Фото:instagram.com) -
Александар Вучић и САД Кристофер Хил (Фото:instagram.com)

Вучић је истакао да је Србија посвећена политичком дијалогу и улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима и додао да за Србију очување мира и стабилности у региону остаје један од кључних приоритета, чиме се Србија показала као озбиљан и одговоран партнер.

У том контексту, Вучић је поновио да иницијатива "Отворени Балкан" представља један од изузетних примјера регионалне сарадње, која је ојачала партнерство Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Говорећи о значају снажног економског замаха Србије, Вучић је посебно нагласио да присуство америчких компанија које успјешно послују у нашој земљи, указује на добре економске односе између Србије и САД, али и потенцира велике неискоришћене могућности на којима би требало додатно заједнички радити, будући да Србија пружа одлично и стабилно окружење за стране инвеститоре.

Саговорници су размјенили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу ријешити под покровитељством ЕУ, како би дошло до компромисних решења.

- Србија наставља да инсистира на разговору, јер је то једини прави пут за рјешавање свих отворених питања и постизање обострано прихватљивог договора - нагласио је Вучић.

Амбасадор САД Кристофер Хил је поновио подршку европским интеграцијама цијелог региона Западног Балкана, истакавши да је то један од приоритета америчке спољне политике када је у питању наш регион.

Амбасадор Хил је поздравио иницијативу "Отворени Балкан" и досљедне напоре Србије да економску сарадњу стави у фокус регионалног повезивања.

Он је истакао да управо овај вид заједничког рада на успостављању чврстих економских односа уједно представља и прилику за још снажније и видљивије промовисање инвестиционих потенцијала региона.

Вучић је захвалио амбасадору Хилу на подршци коју његова земља пружа настојањима Србије да диверсификује изворе енергије, а саговорници су се сагласили да треба још снажније да се ради на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради.

- Од Србије очекујемо јасно становиште о поштовању међународног права и осуди руске агресије на Украјину, као и потпуну посвећеност реформама у области владавине права и другим областима, неопходним за напредак на европском путу - истакао је амбасадор Хил.