latinica  ћирилица
28/06/2022 |  13:58 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Ступио на снагу Закон о лијековима и медицинским средствима

Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске ступио је данас на снагу.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

У Министарству здравља и социјалне заштите раније је речено Срни да ће Влада Републике Српске поступати у складу са Законом о лијековима и медицинским средствима Српске и поштовати прописане обавезе, с обзиром на то да је тај закон усвојила Народна скупштина и прошао је све предвиђене процедуре.

- Законом је предвиђено успостављање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, а прописано је да Влада Српске у одређеном року именује директора и друга тијела агенције, што ће бити поштовано - наводе у ресорном министарству.

Из Министарства су подсјетили да је процес оснивања Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ трајао годину дана од тренутка ступања на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, иако се оснивање те агенције ослањало на до тада постојећу Агенцију за лијекове Републике Српске и на њен рад.

- Како је и раније речено из Владе, доношење Закона о успостављању Агенције за лијекове Републике Српске мотивисано је првенствено бригом за адекватну заштиту здравља становништва у изазовној ситуацији и времену пандемије вируса корона - наводе у ресорном министарству.