latinica  ћирилица
28/06/2022 |  14:18 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Човић апеловао на Бошњаке да не бирају хрватске представнике

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић апеловао је данас на бошњачке политичке странкама да не улазе у пројекте изборног инжењеринга и бирања хрватског члана Предсједништва, те делегата у домове народа, јер ће у противном имати јачу кризу у функционисању институција БиХ у односу на ову у посљедње четири године.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Прошло је вријеме наметања става једном конститутивном народу који по Уставу треба бити равноправан и представљен кроз легитимне представнике. Ако неко жели да имамо још јачу кризу од оне коју имамо посљедње четири године у функционисању значајног дијела власти у БиХ, волио бих знати шта смо тиме дали - рекао је Човић.

Он је истакао да су и из Брисела упућене поруке у том смислу, а најважнији је апел са састанака у организацији предсједника Европског савјета Шарла Мишела да се нађе заједнички став око измјена Изборног закона.

Човић је нагласио да су још значајнији закључци Европског савјета из прошле седмице када је у питању договарање о кандидатском статусу, када је јасно стављено на знање да ће се о кандидатском статусу БиХ расправљати након избора, да се види у којој ће мјери бити злоупотреба ових инструмената који нису отклоњени у Изборном закону.

- Мислим да има довољно механизама на столу који би требали мудрим политичарима из Сарајева бити довољан мотив да више не улазе у трку како су наумили и како неки протагонисти виђења грађанске и унитарне БиХ виде да то могу урадити без хрватског народа - поручио је Човић.

Он је навео да је ипак немогуће спријечити да Хрватима други изаберу представнике ако бројнији народ науми тако нешто урадити.

- Ако неко на своје листе намјерава ставити Хрвате, а представља Бошњаке, томе у неким кантонима не можете парирати - додао је Човић.

Он је навео да ће почетком идуће седмице комесар за проширење Оливер Вархељи заказати још један састанак у Бриселу на који су позване све парламентарне странке из БиХ и на коме би требало одговорити на питања имплементације изборних резултата, кандидатског статуса, политичке атмосфере и друга.

Човић је рекао да ће проширено Предсједништво ХДЗ БиХ до сутра предложити кандидате за све изборне листе, наводећи да ће водити рачуна о заступљености по подручјима, о заступљености мушкараца и жена и младих и успјешних лица.

- Ми смо за све наше листе ишли са коалиционим партнерима да би се заштитили таквог утицаја. Јасно желимо показати колика је то злоупотреба да сваки кантон предлаже по једног делегата, иако у неким и нема неких конститутивних народа - рекао је Човић.

Он није могао потврдити да ли ће бити кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ, наводећи да је у игри пет имена.

- Ја мислим да ће међу Хрватима одзив бити на нивоу који смо имали прошли пут и да ће резултат бити бољи него прошли пут. Изазова је превише и на њих се мора одговорити високим изласком - поручио је Човић.