latinica  ћирилица
28/06/2022 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Милуновић: Косовски бој одредио наше национално биће и појам слободе

У храму Свете Петке у Козарској Дубици поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, служена је света литургија и парастос палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.
У Храму Свете Петке у Козарској Дубици служена света литургија и парастос палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата - Фото: СРНА
У Храму Свете Петке у Козарској Дубици служена света литургија и парастос палим борцима Одбрамбено-отаџбинског ратаФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је да је данас велики дан за све Србе, од Косовског боја до данас.

- Окупили смо се данас овдје на свечани и свети дан. Косовски бој је одредио наше национално биће, нашу свијест. У нас је уградио појам слободе, части и витештва и од тада Срби су жељели да се рађају Обилићи и Лазари. И то је било кроз нашу историју, што се показало кроз све српске буне и устанке, балканске и свјетске ратове, па на крају и Одбрамбено-отаџбински рат - рекао је Милуновић новинарима.

Предсједник Општинске борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић изјавио је да ова организација сваке године учествује у активностима обиљежавања Видовдана у Козарској Дубици и Кнежици, те се поклања свој страдалој браћи из ратних јединица са подручја општине.

- Ова година јубилеја је за нас борце посебна, крсна слава војске, 30 година од оснивања Републике Српске, стварање Војске Републике Српске 12. маја, МУП је створен 4. априла и поносни смо на све то - нагласио је Ћибић.

Парох дубички Слободан Малиновић рекао је да су само у Дубици записана имена 223 борца, а на другим споменицима широм Српске су имена још неколико десетина хиљада јунака који су положили своје животе на бранику отаџбине.

- Данас славимо све оне који пострадаше од косовског Видовдана па до данас, милионе њих и њихова имена су записана у књизи вјечног живота, а ми треба да будемо достојни својих славних предака коју су положили своје животе - рекао је свештеник Малиновић.

Цвијеће испред плоча са именима палих бораца данас су положили делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, делегација општине Козарска Дубица на челу са начелником Раденком Рељићем, Општинска борачка организација, представници Равногорског покрета, припадници Полицијске станице те млади СНСД-а Козарска Дубица.

Поводом Видовдана данас је служена Света литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице и парастос на спомен-обиљежју у Кнежици.