latinica  ћирилица
28/06/2022 |  15:30 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Косово је симбол српског страдања

Његово високопреосвештенство митрполит дабробосански Хризостом рекао је данас на Газиместану да је Косово симбол српског страдања од 1389. године до данас и нагласио да косовски завјет не значи окретање овоземаљским добрима, већ тежњу ономе што је вјечно.
Света Видовданска литургија у порти манастира Грачаница - Фото: СРНА
Света Видовданска литургија у порти манастира ГрачаницаФото: СРНА

- Ево до дана данашњег сабрани са свих крајева свијета поново смо на Газиместану и поново обнављамо косовски завјет и вјеру косовских јунака и витезова, сјећајући се и свих који су страдали под истим завјетом попут мученика из Јасеновца који усташи каже - само ти ради свој посао, а ја знам чему и коме припадам - навео је митрополит Хризостом.

Митрополит је истакао да је тај завјет понио са Косова и Метохије као и они који су страдали у Херцеговини, широм БиХ, Лике, Далмације Хрватске, јер се тим завјетом Срби сједињују са оним који је себе на Голготи дао да страда.

Митрополит Хризостом је, одајући пошту свим страдалим од Косовског боја до данас, пожелио да Господ и данашњи дан дају укрепљење вјером Светог кнеза Лазара и свих Срба од Косовске битке до данас.

- Ево нас пред светим кнезом Лазаром, као дјеца пред својим прађедовима, да му се поклонимо и захвалимо за његову жртву, као што је Господ изашао на Голготу својом вољом ради спасења свијета, тако је и кнез Лазар изишао на поље Косово са својом војском како би себе жртвовао за оно што данас јесмо за српски народ који слави Христа и ону вјеру за крст часни и слободу златну - рекао је митрополит Хризостом.

Понављајући ријечи Његове светости патријарха српског Порфирија изговорене јутрос на светој Видовданској литургији у порти манастира Грачаница "ми смо овдје да обновимо Косовски завјет - земаљско је за малена царство, а небеско за вијек вјекова", митрополит Хризостом је истакао да то царство Србима нико не може отети.

- Могу земљу да нам отму, све, али царство небеско и Бога кога исповиједамо нам нико не може забранити - поручио је митрополит Хризостом.

Окупљање Срба на Газиместану протекло је уз строге мјере контроле косовске полицијске службе, која није дозвољавала прилазак Газиместану са било каквим националним обиљежјима.

Младиће и дјевојке који су дошли на Газиместан са мајицама на којима је био исписан грб Србије или су имали неко од црквених или других обиљежја припадници косовске полицијске службе су под пријетњом хапшењем приморали да скину мајице и одбаце у оближње контејнере.

Они који су одбили да се повинују наредби остали су ван круга Газиместана.

Његова светост патријарх српски Порфирије је у пратњи специјалне јединице косовске полицијске службе - Росу отпутовао са Газиместана.