latinica  ћирилица
28/06/2022 |  15:43 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Откривен споменик Меши Селимовићу у Андрићграду; Одржан научни скуп "Европа и Русија" (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру "Видовданских свечаности" данас је у Андрићграду на Тргу Николе Тесле откривен споменик Меши Селимовићу, рад познатог вајара Зорана Кузмановића.
Споменик Меши Селимовићу - Фото: РТРС
Споменик Меши СелимовићуФото: РТРС

Споменик су заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком открили прослављени режисер Емир Кустурица, пјесник Матија Бећковић и професор Мило Ломпар.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик том приликом је поручио да је писац данас добио трајно мјесто заједно са осталим великанима.

- Добио је мјесто гдје ћемо се окупљати сваке године са новим садржајима и свим оним што је потребно да не бисмо заборавили на себе - рекао је Додик који је у Андрићград дошао на обиљежавање "Видовданских дана".

Додик је поручио да је важно држати се својих великана и своје историје.

Бећковић је, приликом откривања споменика, рекао да се Селимовић заувијек усправио и стао поред Иве Андрића на мјесто које је заузео у српској књижевности, те нагласио да је рушио све што раздваја људе и тражио излаз из затворености у којој живе одувијек, па и данас.

Фото: РТРС

- Увиђао је да је свака заједница, свака држава, свака идеологија, сваки човек - тврђава. И питао да ли људи могу другачије разговарати сем кроз пушкарнице. И вапио: `Живи ништа не знају, помозите ми мртви, како се може умријети без страха или бар без ужаса, јер смрт је бесмислена, као и живот` - истакао је Бећковић.

Бећковић је навео да је прије 40 година, опраштајући се од Селимовића, рекао да, када би се сахрањивали усправно, он био један од првих који је то заслужио.

Професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар истакао је да је Селимовић на мјесту гдје су Петар Петровић Његош и Иво Андрић, чијој се умјетности завијек поклонио, те да је у споменику Селимовићу његова вјечита душа.

- Кад помислимо на Мешу Селимовића уочићемо висину споменика, а мора бити човјек у каменом облику фигуре, која оличава његову усправност, и моћи ћемо да у духу мисли о души кажемо, угледавши споменик - у споменику пролази његова вечита душа - нагласио је Ломпар.

У оквиру Видовданских свечаности у организацији одјељења за историју Андрићевог института одржан је научни скуп о теми "Европа и Русија". Еминентни научници из Србије и Српске разговарали су о надолазећим промјенама у свијету у свјетлу мијењања геоплитичке слике Европе и свијета.

- Данас имамо Европу која је непрепознатљива. Данас не постоји више идеја данас постоји само једна идеја .Европа се данас од Европе држава и Европе нација све више претвара у Европу савеза што није добро, јер историјско искуство тако говори да се тако нешто догодило пред Први свјетски рат - истакао је  Мирослав Перишић, руководилац одјељења за историју Андрићевог института.

Зпоран Чворовић са Правног факултета из Крагујевца додао је да не постоји ни аутентична воља Европе када је у питању однос Европе и Русије.

- Јер је Европа један обичан талац англосаксонске политике и у овом тренутку европски стаблишмент спроводи вољу Лондона и Вашингтона према Русији , сагласно тој вољи одбијена је понуда Русије из последње двије деценије на равноправну сарадњу - додао је он.

У Андрићграду вечерас је отворана изложба "Меша Селимовић: избор докумената", посљедња у низу видовданских дешавања биће изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Галерији "Петар Лубарда" у Андрићевом институту.