latinica  ћирилица
28/06/2022 |  16:06 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Билећа: Обиљежен Видовдан - крсна слава Војске Српске (ВИДЕО)

У касарни "Билећки борци" у Билећи обиљежено је 30 година од полагања заклетве прве класе војника Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.
Билећа: Обиљежен Видовдан - крсна слава Војске Српске - Фото: РТРС
Билећа: Обиљежен Видовдан - крсна слава Војске СрпскеФото: РТРС

Ово је значајан јубилеј за некадашње војнике и за Републику Српску, јер је прва класа, од те 92. године, била на свим ратиштима и дала велики допринос за њено стварање и очување.

На данашњи дан 1992. године, голобради младићи, положили су заклетву и практично из школских клупа дошли на двомјесечну обуку, а потом на прву линију фронта, све до завршетка рата. Неки нису имали ни 18 година, а неки се са ратишта никада нису вратили кућама.

Припадник прве класе Војске Републике Српске - Херцеговачког корпуса Саша Николић истакао је да је скоро као дијете дошао у војску у Билећу.

- Тада нисмо знали шта нас чека, неки од нас сада нису међу живима. Веома ми је драго, а и свима нама, што смо организовали овај велики јубилеј - истакао је Николић.

Са војницима данас и њихов комадант, који се ове прве класе сјећа са поносом, јер су их красиле храброст и одлучност, и све особине правог српског војника, истакао пуковник Тихомир Кундачина.

- Био сам командант све до половине 1994. године. Свака два мјесеца смо на фронт слали од 1.200 до 1.400 младих војника. Никада, за 40 година службовања није било бољих војника у свим радњама - од врсних стријелаца до одличне кондиционе спреме. Много су помогли и освјежили наше бригаде - рекао је Кундачина.

У кругу касарне, у цркви Светог Василија Острошког, служен је помен за страдале војнике прве класе Херцеговачког корпуса. Некадашњи саборци договорили су да окупљање на Видовдан постане традиционално.