latinica  ћирилица
28/06/2022 |  16:57 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

"Видовдан - завјетни дан код Срба"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Видовдан завјетни дан код Срба, те да српски народ никада није презао пред великим силама.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Видовдан је у канонима Српске православне цркве посвећен страдању кнеза Лазара и великомученика на Косову. То је нешто што је обиљежило не само овај дан, него и историју српског народа - рекао је Додик и додао да је баштинити и памтити - темељ будућности.

Он је нагласио да само људи који знају одакле су дошли и који знају на који начин се боре са садашњошћу, могу да знају шта их чека у будућности.

Додик је рекао да је данас видљива борба против идентитета, те да је глобализам учинио све да мале идентитете потчини и учини поданичким.

Он је нагласио да српски народ никада није презао пред великим силама, подсјећајући да није устукнуо ни пред Отоманском империјом, али ни прошлог вијека када је стао пред аустроугарску силу, те 1941. године када је стао пред Хитлера.

- Да би се на крају прошлог вијека и НАТО савез сручио на Србе, два пута их бомбардујући овдје у Републици Српској и Србији. НАТО који је овдје посијао осиромашени уранијум, који пријети генерацијама које нису ни рођене - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све то говори о томе да се то смишљено радило како би се Србима измакло да наставе са борбом за свој идентитет.

- Сада су смислили неку причу о неком малигном руском утицају у условима када Велика Британија, САД, Њемачка и Брисел енормно утичу и на доношење макро одлука у локалним заједницама - рекао је Додик новинарима у Вишеграду.

Додик је навео да су они арогантни, поготово Американци.

- Они мисле да је њима дато да руше историју, идентитете, да прекрајају и да моделирају - закључио је Додик и поручио да, иако је циљ јасан, пријатељске и све друге везе српског народа са руским народом не може довести у питање.