latinica  ћирилица
28/06/2022 |  18:09 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Кустурица: Европа довела у питање људска права и приватну својину

Прослављени свјетски режисер Емир Кустурица оцијенио је данас да је у руско-украјинском конфликту најспорније то што је Европа довела у питање своја највећа достигнућа, а то су људска права и приватна својина.
Емир Кустурица - Фото: СРНА
Емир КустурицаФото: СРНА

- Европа пљачка Русе, не само њихову културу, него и њихова имања. Њиховим мачкама не да да се такмиче, забрањује стабла која су руски писци засадили, забрањује најбољем пијанисти да свира, најбољем диригенту на свијету даје отказ - рекао је Кустурица на округлом столу "Европа и Русија", који је организован у Андрићграду у оквиру "Видоданских свечаности".

Он је рекао да је све што у том сукобу лежи површина старог обрасца још од 18. вијека, а то је дотрајавање идеја аусторугарске царевине.

Кустурица је навео да је тема данашњег округлог стола оригинална у овом времену када Србија постаје плодно тло једног заборављеног појма, а то је појам слободе.

- Морамо да признамо, ја сам недавно боравио у неким земљама Западне Европе, да тамо постоје табу теме. Данас Европа ћути и како би многи наши интелектуалци рекли, врши самоубиство. Ја мислим да је то потпуно обрнуто, да Европа не врши самоубиство, него да је дављена - закључио је Кустурица.