latinica  ћирилица
28/06/2022 |  18:48 ⇒ 19:51 | Аутор: Агенције

Вучић: Нико не може да сруши српско народно јединство; На пријему највиши званичници Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Палати "Србија" одржана је свечаност поводом додјеле Видовданских одликовања и ступања на дужност предсједника Александра Вучића у другом мандату.
Обиљежавање Видовдана (фото: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC) -
Обиљежавање Видовдана (фото: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC)

Свечаности су присуствовали и највиши званичници Српске: предсједница Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

Вучић је поручио је Србима у Републици Српској, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Хрватској и свуда у свијету гдје живе да нико не може да сруши српско народно јединство, те да Србија жели да сачува своју самосталност и независност.

- Живимо и у државама широм света, али имамо исти језик, културу, имамо Видовдан који нас увек окупља - рекао је Вучић.

Он је додао да Срби морају да гледају и друге народе који живе са њима и да са њима имају најближе односе - од Мађара, до Бошњака, Словака, Хрвата и других, јер их "све исте муке муче".

- Зато данас, на дан када се све види, хоћу да им кажем да ћемо заједно да пребродимо све тешкоће и да ћемо да подижемо Србију која ће бити успјешна земља, која ће да чува самосвојност и традиционална пријатељства, и бити на европском путу, али која никад неће дозволити да неко угрози њену независност и право да буде своја на своме - истакао је Вучић.

Фото: ТANJUG/TARA RADOVANOVIC

Он је навео да се данас на Видовдан види да Србија корача брзо напријед, брже него икад у својој историји и да је није лако зауставити на том путу, додајући да се поставља питање да ли изабрати пут велике куражи или мудрости.

- Бираћу пут мудрости, умјесто пута велике куражи, јер желим да нас има више, да имамо бољу економију, да напредујемо брзо. Али и када се јавно одричем велике куражи, ипак је неће бити мање него што су нас преци задужили. Нека живи јединство српског народа - поручио је Вучић.

Говорећи о значају Видовдана, Вучић је нагласио да Срби вијековима сваког 28. јуна одговарају на иста питања - да ли славе побједу или пораз, јунаштво или узалудну жртву, те да се одговори на та питања мијењају од генерације до генерације, а заборавља се да историја може да буде само једна.

Он је истакао колико тај датум значи за опстанак државе и нације.

Фото: FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bg

- То је најважнији знак на нашем националном небу испод којег се окупљамо и тражимо разлог да постојимо. Он је путоказ и звезда коју пратимо. Без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се расули - рекао је Вучић.

Он је навео да су српски преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу и истинске еворпске и српске вриједности, а не "земаљско замалена царство", те да је у томе и та морална вертикала.

- На Видовдан Срби не певају, него се са скрушеним пијететом сјећају - поручио је Вучић.

Он је добитницима видовданских одликовања захвалио за љубав према Србији и за све што су учинили за Србију, чије су грађане усрећили.

Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

- Самим тим ви сте постали део нашег националног неба. Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, звезде, митове, нови живот, нове инспирације, да у Видовдану тражимо нашу будућност -  поручио је Вучић.

Говорећи о свом другом предсједничком мандату, Вучић је истакао да не постоји већа част него два пута заредом добити тако велику подршку народа, али ни већа обавеза и одговорност, посебно у тешким временима.

- Данас на Видовдан размишљам - да ли нам је најважнија храброст да чувамо све наше или за нијансу мудрост да градимо будућност, или нам је потребно и једног и другог, таман да сачувамо самосталност и независност у одлучивању и да будемо свој на своме и опстанемо - рекао је Вучић.

Фото: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Он је навео да је лако рећи да се треба држати само храбрости, али да се плате и пензије дијеле захваљујући мудрости и памети и погледу у будућност земље, привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске, ни снажније Србије.

- Морамо да идемо у Европу и гледамо у Европу да бисмо имали све што имамо и будућност за нашу децу, али истовремено морамо да имамо и храброст да им кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосталност, да имамо своје мишљење које не мора увек да им се свиди. Ваљда је и то Европа, различито мишљење и поглед на свет - рекао је Вучић.

Видовданска одликовања додјељују се заслужним појединцима и институцијама из земље и иностранства који су својим залагањем дали велики допринос у сферама у којима раде и дјелују.

Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Између осталих, добитници видовданских одликовања су холивудски глумац Рејф Фајнс, чувени тенор Андреа Бочели, фадо пјевачица Мариза, глумац Милош Биковић, селектори фудбалске и кошаркашке репрезентације Драган Стојковић Пикси и Светислав Пешић, академик Василије Крестић, редитељ Егон Савин, дјечије позориште у Суботици, гимназија у Чачку, јапански премијер Шинзо Абе, али и тројица српских ватрогасаца који су спасили дијете из шахта пуног воде.