latinica  ћирилица
28/06/2022 |  19:16 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Топлотни талас захватио БиХ; Апел послодавцима за прерасподјелу радног времена (ВИДЕО)

Талас јаких врућина захватио је и наше просторе. Најтопилији град данас је био Мостар гдје је измјерен 41 степен. Због екстремно високих температура, на снази је наранџасто упозорење. Синдикат радника грађевинарства поново је упутио апел послодавцима да радницима прерасподјелe радно вријеме.
Грађевинарство, радници - Фото: РТРС
Грађевинарство, раднициФото: РТРС

Иако је температура данас у Бањалуци достигла 36. подјељак, у центру града, гдје се тренутно изводе радови, била је много виша. Грађевинци, комуналци и остали радници који раде на отвореном, свакодневно су изложени ризику од топлотног удара, суначанице и опекотина. Међутим, ни све ово, како се чини, послодавцима није разлог за прерасподјелу радног времена.

- Нажалост, Законом о раду, нити било којим другим законом није уређена та област. Тако да сматрамо да апели не доносе никакве резултате. Ево, видимо да људи раде, а температура је већ јако висока - истакла је Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске.

Апел на послодавце да прерасподјелом радног времена заштите раднике који љети раде на отвореном упућују и из Инспектората Републике Српске. Такође истичу да питање рада на отвореном није законски прецизно дефинисано.

 А здравље радника који раде на отвореном, и те како би могло бити угрожено јер нас и наредних дана очекују високе температуре. Спас нам неће донијети ни ноћни сати, јер већ неколико дана имамо и тропске ноћи.

Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета у Бањалуци истиче да ће до краја ове седмице температуре бити јако високе.

- Већ су кренуле и тропске ноћи, а то значи да температуре не падају ноћу испод 20 степени - додаје Трбић.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске упозоравају да ће у Бањалуци ово бити најтоплији јун од када се врше систематска мјерења.

- Тренутно је близу да се обори рекорд. Још ова два, три дана имамо мјерења са веома високим температурама. Цијели јун је доста топао, знатно топлији од просјека, као јул - каже метеоролог Милица Ђорђевић.

Таласи тропских врућина директна су посљедица климатских промјена – упозоравају климатолози. Посљедњих шест година на нашем подручју, најтоплије су у историји, а тај тренд ће бити настављен.

- Тек нас чекају још два или три таласа током јула и августа. То је оно што климатски модели указују и климатски сценариј за овај регион Јужне Европе, гдје се налази Република Српска - каже Трбић.

Прогнозе показују да ће ово љето бити веома топло, уз малу количину падавина. Управо зато и апели љекара да се уносе веће количине течности, расхладе просторије у којима се борави, али и избјегава боравак на отвореном у најтоплијем дијелу дана. Међутим, да ли ће ове препоруке моћи сви да испоштују?