latinica  ћирилица
28/06/2022 |  19:17 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Жетва у Српској почела, а још нема договора о откупној цијени (ВИДЕО)

Жетва је почела, а откупна цијена пшенице још није утврђена. Договора нема ни након другог састанка Удружења семберских пољопривредника, представника Аграрног фонда и Градске управе Бијељина са млинопрерађивачима и откупљивачима. Ратари траже хитан састанак са предсједником Владе, министром пољопривреде и министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

Први откоси хљебног жита пали су у Семберији прије четири дана, пожњевено је већ 40 одсто површина, 30 одсто је предато откупљивачима, а откупна цијена још је непозната. Огорчени ратари укрстили су копља са млинарима. Цијена нижа од 70 пфенига за њих је понижавајућа и води их у минус, а за неколико мјесеци морају да заснују нови циклус производње.

Будући да су пољопривредници све даље од договора са млинарима, који након састанка нису жељели пред камере, затражиће хитан састанак са ресорним министрима и премијером Српске.

Док се не фомира тржишна цијена у складу са окружењем, млинари за сада ратарима нуде складиштење пшенице.

Ресорно министарство очекује од откупљивача коректан однос према произвођачима о питању откупне цијене која се дефинише на основу информација са берзе и откупне цијене у земљама у окружења. Пратиће жетву и откуп и по потреби реаговати у циљу заштите пољопривредника.

Влада је ове године повећала и већ исплатила подстицаје за пшеницу од 400 марака по хектару, као и друге мјере подршке- регресирани дизел, набавку опреме и механизације и осугурање усјева. У протеклих неколико мјесеци откупљено је 8.000 тона пшенице, а у наредних неколико седмица биће откупљене додатне количине ради обезбјеђења довољних количина брашна за становништво Српске.