latinica  ћирилица
28/06/2022 |  20:27 | Аутор: СРНА

Лучић: Што прије расвијетлити рушење српских надгробних споменика у Горњој Маочи

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић позвао је надлежне институције да што прије расвијетле случај рушења и скрнављења надгробних споменика на православном гробљу у Горњој Маочи код Брчког, као и све претходне у којима су починиоци скрнављења и рушења српских споменика и цркава остали некажњени.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

- Осуђујем овакво насилничко и примитивно понашање. Рушење и скрнављење надгробних споменика на православном гробљу у Горњој Маочи код Брчког један је у низу инцидената ове врсте у посљедње вријеме, те као по неписаном правилу највише се скрнаве и руше православни гробови, па ни за мртве Србе нема мира - рекао је Лучић.

Он је истакао да саопштење полиције у којем наводе да им се обратило лице чији су иницијали И.К. из Горње Маоче, а које их је обавијестило да су надгробне споменике оштетила дјеца током игре, у најмању руку звучи неозбиљно, саопштено је из Министарства за људска права у Савјету министара.

- Откада и чија се то дјеца играју у гробљу и каква је то игра у којој се руше споменици? Каква су то дјеца која могу и имају снагу да поруше надгробне споменике? И зашто то лице које се јавило полицији није ниједном ријечју осудило овај чин, већ наводи да ће предузети неопходне радње на измирењу штете - истакао је Лучић.

Он је нагласио да је ово антицивилизацијски чин који вријеђа осјећања сваког нормалног човјека, без обзира ко су и колико су стари починиоци.

- Уколико су ово недјело учинила дјеца, онда је посебно поражавајуће ако они гаје и осјећају одбојност, па чак мржњу према свему што је другачије и није њихово. Срби су одавно напустили Горњу Маочу и остали су само њихови гробови као нијеми свједоци неког другог времена, не дирају никог и не би требало некоме да сметају - истакао је Лучић.

Он је напоменуо да скрнављење вјерских објеката и надгробних споменика шаље лошу поруку свима, јер указује да је суживот и помирење на испиту, а сваки нормалан човјек треба да живи тако да воли своје, а поштује туђе.

На православном гробљу у Горњим Фатовима у Маочи, општина Брчко, оштећено је шест надгробних споменика, саопштено је раније из Полиције Брчко дистрикта.