latinica  ћирилица
28/06/2022 |  20:55 ⇒ 20:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Биковић: Видовдан је свеобухватан празник, као и сам живот

Глумац Милош Биковић, који је данас на пријему поводом Видовдана одликован Карађорђевом звијездом другог степена, истакао је да бити одликован баш на Видовдан представља и част и обавезу.
Милош Биковић одликован Карађорђевом звијездом - Фото: ТАНЈУГ
Милош Биковић одликован Карађорђевом звијездомФото: ТАНЈУГ

Биковић за Танјуг каже да је за њега данашњи догађај лично дирљив јер је, како наводи, Карађорђева звијезда насљеђе и симбол нечега што је старо више од 800 година и једног погледа на свијет.

- Карађорђева звијезда баштини косовску традицију, а на Видовдан се десила Косовска битка и онда бисмо могли да кажемо да је Видовдан празник једног погледа на свијет, који је помијешан и свеобухватан - наводи Биковић.

Додајући да би Видовдан неки назвали контраверзним празником, Биковић каже да би то учинили они који га не схватају правилно.

- Ако га схватите правилно, он има помијешана осејћања туге и радости, жртве и побједе и баш зато што је тако свеобухватан, као и сам живот, он јесте један од најбољих празника живота - рекао је познати глумац.

Када би Видовдан посматрао кроз симболе, за Биковића он би имао симбол мача, али оног мача који је донесен са неба на земљу, не зато да би донио раздор, већ да би расјекао границу између онога што је важно и онога што није важно.

- Тај мач би направио границу између онога што је људски, духовно, од онога што је привремено, овоземаљско и онога што може човјека на неки начин да обмане. Мене Видовдан томе учи - поручио је Биковић.