latinica  ћирилица
28/06/2022 |  21:04 | Аутор: СРНА

Андрићград: Отворена изложба "Меша Селимовић: избор докумената"

У оквиру "Видовданских свечности“ у Андрићграду је вечерас је отворена изложба "Меша Селимовић: избор докумената", као и изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.
Андрићград: Отворена изложба "Меша Селимовић: избор докумената" - Фото: СРНА
Андрићград: Отворена изложба "Меша Селимовић: избор докумената"Фото: СРНА

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић, који је и званично отворио изложбу "Меша Селимовић: избор докумената", рекао је да се на паноима налазе докуменати из Селимовићевог живота.

Он је захвалио људима који су, како је истакао, урадили велики посао док су прикупили сва документа.

- Надам се да ћемо и убудуће имати прилику да приређујемо овакве изложбе. Одјељење за историју Андрићевог института је објавило и историјске свеске посвећене откривању споменика Меше Селимовића - истакао је Перишић.

Аутори изложбе су Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић.

У Галерији "Петар Лубарда" у Андрићевом институту вечерас је отворена и изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из збирке Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице.

Изложбу је свечано отворио академик Матија Бећковић, који је у обраћању рекао да се на Видовдан дешавају само чуда.

- Открили смо споменик Меши Селимовићу и отворили изложбу Мићи Поповићу. Они су били пријатељи, и моји и један с другим, а ја сам имао част да 1989. године отворим и изложбу Миће Поповића у Лозници. Исте слике које су и данас у Андрићграду - истакао је Бећковић.

Изложби су присуствовали и Снежана Нешковић Симић, Марина Цветановић и Емир Кустурица.

Марина Цветановић, која је кустос у сталној поставци Поповићевих слика, рекла је да се Поповић враћао свом завичају и на најбољи начин свом граду поклонио легат.

- Он је овим легатом направио своју ретроспективу која више нигдје и не постоји. Његових дјела има свугдје по свијету, али његова дјела су од најранијих фаза смјештена у нашем граду - рекла је она.

У оквиру "Видовданских свечаности" данас је у Андрићграду, на Тргу Николе Тесле, откривен споменик Меши Селимовићу, а одржан је и округли сто "Европа и Русија".