latinica  ћирилица
28/06/2022 |  21:34 ⇒ 22:29 | Аутор: Агенције

Турска ће подржати улазак Шведске и Финске у НАТО

Турска ће на самиту НАТО који је почео данас у Мадриду подржати приступање Финске и Шведске алијанси, саопштила је канцеларија финског предсједника Саулија Нинистеа, након састанка делегација три земље.
Потписан споразум Турске, Шведске и Финске (Фото: EPA-EFE/Kiko Huesca) -
Потписан споразум Турске, Шведске и Финске (Фото: EPA-EFE/Kiko Huesca)

Шефови делегација три земље су након састанка потписали заједничку изјаву у присуству Нинистеа, шведске премијерке Магдалене Андершон и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, јавља РИА Новости.

Претходно су фински медији јавили да Турска, Шведска и Финска припремају заједнички меморандум за рјешавање питања која су спорна за Турску у вези с придруживањем двије скандинавске земље НАТО.

У заједничком меморандум се истиче посвећеност Финске, Шведске и Турске "да пруже пуну подршку пријетњама по узајамну безбједност", рекао је Нинисте.

- Конкретне кораке у процесу нашег приступања НАТО договориће савезници у наредна два дана, али та одлука је сада неизбјежна - додао је.

Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је увјерен да ће Финска и Шведска успкешно да се придруже НАТО након потписивања трилатералног меморандума о разумијевању.

- Задовољство ми је да објавим да сада имамо споразум који отвара пут Финској и Шведској за улазак у НАТО. Турска, Финска и Шведска су потписале меморандум који се бави забринутошћу Турске, укључујући извоз оружја и борбу против тероризма - рекао је Столтенберг обраћајући се новинарима у Мадриду након потписивања меморандума.

Шведска и Финска су се на преговорима у Мадриду обавезале да ће одустати од политике ембарга против турске одбрамбене индустрије, речено је за РИА Новости у кабинету предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Турска је потврдила подршку политици отворених врата НАТО и изразила подршку позиву да се Финска и Шведска прикључе алијанси у Мадриду.

Финска и Шведска су 18. маја поднијеле пријаве генералном секретару НАТО за улазак у алијансу.

Турска, која је чланица НАТО, до сада је блокирала њихове пријаве сматрајући да двије земље имају превише благ став према организацијама попут Радничке партије Курдистана, која је водила 38-огодишњу побуну против Турске, током које су десетине хиљада људи страдале.

Трилатерални меморандум не садржи имена лица за изручење

У трилатералном меморандуму који су Турска, Финска и Шведска данас потписале, а којим се потврђује турска подршка настојањима ових нордијских земаља да се придруже НАТО-у, не наводе се имена појединаца за екстрадицију, рекао је фински предсједник Саули Ниинисто.

Ниинисто је рекао новинарима да меморандум, који ће тек касније бити објављен, описује принципе изручења у вези са тероризмом и не бави се појединцима.

Турска је раније блокирала кандидатуре Шведске и Финске за придруживање западном војном савезу, оптужујући их да подржавају групе и појединце које Анкара сматра терористима.