latinica  ћирилица
29/06/2022 |  08:25 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе објавила радну верзију Темељног уговора са СПЦ

Радне групе Владе Црне Горе и Српске православне цркве начелно су ускладиле радну верзију Темељног уговора коју је Влада објавила на званичном сајту.
Влада Црне Горе - Фото: Wikipedia
Влада Црне ГореФото: Wikipedia

Из кабинета премијера Дритана Абазовића саопштено је да ће радна верзија уговора бити прослијеђена радним тијелима Владе у складу са уобичајеном процедуром.

У радној верзији Темељног уговора наведено је, између осталог, да држава гарантује Цркви, црквено-правним лицима, свештенству, монаштву и вјерницима слободу одржавања духовних и административних веза сагласно православном канонском праву и Уставу СПЦ, са својим највишим црквеним тијелима, са другим помјесним православним црквама, као и са и вјерским заједницама.

- Црква има искључиво и неотуђиво право да слободно, у складу са потребама и на основу православног канонског права и Устава СПЦ, у Црној Гори уређује сопствено црквено устројство, као и да оснива, мијења и укида архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије, манастире и друге организационе јединице - додаје се у тексту.

У радној верзију уговора се истиче да држава гарантује Цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима, зградама и другим непокретностима и просторима у њеном власништву, у складу са правним поретком Црне Горе.

- Држава се обавезује да, у складу са сопственим правним поретком, изврши укњижбу свих неуписаних непокретности у власништво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске, Епархије захумско-херцеговачке и њихових црквено-правних лица којима припадају - додаје се у тексту.

У радној верзији уговора наводи се да ће непокретну и покретну имовину која треба да буде враћена Цркви у власништво или за коју ће држава обезбиједити правичну накнаду утврдити Мјешовита комисија састављена од представника страна уговорница.

Црква има право да гради храмове и црквене објекте, као и да проширује и преуређује постојеће, у складу са правним поретком државе, додаје се у тексту.

Држава гарантује Цркви слободу вршења просвјетне, културне, научне, информативне, издавачке и других дјелатности које су повезане са њеном духовном мисијом, а у складу са правним поретком државе.

- Држава јемчи право родитељима и стараоцима да својој дјеци обезбиједе вјерско образовање у складу са сопственим увјерењима. Православна вјерска настава у јавним школама може се регулисати у складу са правним поретком државе - наводи се у тексту.

С циљем праћења примјене Уговора и унапређења сарадње између страна уговорница биће формирана Мјешовита комисија са једнаким бројем представника која ће се састајати по потреби, а најмање једном у шест мјесеци.

Уговор се закључује на неодређено вријеме, а може се мијењати сагласношћу страна уговорница, наведено је у радној верзији.