latinica  ћирилица
29/06/2022 |  08:25 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе објавила радну верзију Темељног уговора са СПЦ

Радне групе Владе Црне Горе и Српске православне цркве начелно су ускладиле радну верзију Темељног уговора коју је Влада објавила на званичном сајту.

Из кабинета премијера Дритана Абазовића саопштено је да ће радна верзија уговора бити прослијеђена радним тијелима Владе у складу са уобичајеном процедуром.

У радној верзији Темељног уговора наведено је, између осталог, да држава гарантује Цркви, црквено-правним лицима, свештенству, монаштву и вјерницима слободу одржавања духовних и административних веза сагласно православном канонском праву и Уставу СПЦ, са својим највишим црквеним тијелима, са другим помјесним православним црквама, као и са и вјерским заједницама.

- Црква има искључиво и неотуђиво право да слободно, у складу са потребама и на основу православног канонског права и Устава СПЦ, у Црној Гори уређује сопствено црквено устројство, као и да оснива, мијења и укида архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије, манастире и друге организационе јединице - додаје се у тексту.

У радној верзију уговора се истиче да држава гарантује Цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима, зградама и другим непокретностима и просторима у њеном власништву, у складу са правним поретком Црне Горе.

- Држава се обавезује да, у складу са сопственим правним поретком, изврши укњижбу свих неуписаних непокретности у власништво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске, Епархије захумско-херцеговачке и њихових црквено-правних лица којима припадају - додаје се у тексту.

У радној верзији уговора наводи се да ће непокретну и покретну имовину која треба да буде враћена Цркви у власништво или за коју ће држава обезбиједити правичну накнаду утврдити Мјешовита комисија састављена од представника страна уговорница.

Црква има право да гради храмове и црквене објекте, као и да проширује и преуређује постојеће, у складу са правним поретком државе, додаје се у тексту.

Држава гарантује Цркви слободу вршења просвјетне, културне, научне, информативне, издавачке и других дјелатности које су повезане са њеном духовном мисијом, а у складу са правним поретком државе.

- Држава јемчи право родитељима и стараоцима да својој дјеци обезбиједе вјерско образовање у складу са сопственим увјерењима. Православна вјерска настава у јавним школама може се регулисати у складу са правним поретком државе - наводи се у тексту.

С циљем праћења примјене Уговора и унапређења сарадње између страна уговорница биће формирана Мјешовита комисија са једнаким бројем представника која ће се састајати по потреби, а најмање једном у шест мјесеци.

Уговор се закључује на неодређено вријеме, а може се мијењати сагласношћу страна уговорница, наведено је у радној верзији.