latinica  ћирилица
29/06/2022 |  09:11 ⇒ 12:17 | Аутор: РТС

Брнабић: На прагу трећи свјетски рат, Београд да остане независан

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је свијет на прагу трећег свјетског рата и да је у актуелној ситуацији за Србију важно да буде храбра, али и независна и мудра приликом доношења тешких одлука.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- На прагу смо трећег светског рата и у тешкој смо ситуацији, али покушавамо да задржимо позицију независног и самосталног одлучивања, која је изузетно тешка, али која је најпаметнија, најбоља, најхрабрија и најмудрија - навела је Брнабићева за РТС.

Према њеним ријечима, Србија данас завређује посебну пажњу и од ЕУ, САД, али и Блиског истока, Кине, Руске Федерације.

- То је позиција која је тешка за територијално и бројчано малу земљу каква је Србија, а која је извојевана храбром и мудром политиком - рекла је премијер Србије.

Брнабић је коментаришући јучерашњу свечаност и додЈелу Видовданских одликовања рекла да је важно присјетити се тешких, али и лијепих тренутака историје и да то са собом носи поруку како за Србију, тако и за оне који гледају у Србију и на Србију.

- Најважнија порука коју смо чули у говору предсједника Републике је да ако данас размишљамо да ли да бирамо храброст или мудрост, да је у овом тренутку заиста важно да будемо храбри, али да за тешке одлуке изаберемо мудрост - навела је премијерка.

Каже да, иако је влада у техничком мандату, она наставља да обавља своју дужност и ради све што је важно за живот грађана. Влада, такође, усваја акционе планове, припрема законе, усклађује српско са европским законодавством.

Енергетика је постала политичко питање

Брнабићева је истакла да ће енергетика бити главна тема на агенди будуће владе. Напомиње да је питање енергетике данас политичко питање и да је захваљујући кредибилитету и везама које Вучић има, Србија успејла да у кратком року обезбиједи гасни аранжман са Мађарском.

- Ми смо јасно рекли да ћемо цијене и куповну моћ грађана и конкурентност привреде штитити, гледаћемо да што дуже издржимо. У овом тренутку код нас је цијена струје три до пет пута нижа него у ЕУ - рекла је премијерка.

Истиче да се у сарадњи са факултетима ради на проналажењу рјешења како бисмо имали што ефикаснију потрошњу енергената.

- Као што смо у пандемији научну заједницу ангажовали да нађе рјешења да будемо самоодрживи, па направили елиса тест, респиратор, болницу за четири мјесеца, то сад покушавамо у енергетици. Имала сам састанак са ЕПС-ом, али и факултетима - да покушамо да дијелом купимо квалитетнији угаљ, да га мијешамо са лигнитом да бисмо од мање угља добили више електричне енергије - рекла је Брнабићева.

Боља понуда Стелантиса

Радници "Фијата" рекли су јуче да су у Предсједништву добили нову, бољу понуду "Стелантиса" - 250 радних мјеста у нјаменској у Крагујевцу и Великој Плани или три месеца рада у Словачкој па мјесец дана у Србији.

- Договорен је ниво отпремнина и 492 радника који су пролашени технолошким вишком ће данас добити отпремнине. Ми настављамо да се боримо за остале раднике, наша и жеља 'Стелантиса' је да што више од тих 1.500 радника остане. Ја сам им рекла да морају да побољшају понуду, да они желе да остану, а на радницима и синдикатима је да искомуницирају и да видимо да ли ће бити још радника који прихватају понуду - рекла је Брнабићева.

Нада се да ће што више радника прихватити понуду и истиче да одрживост фабрике зависи од тих људи.