latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:22 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Голић у Стокхолму; Стратегијом о заштити животне средине обухваћено седам тематских област (АУДИО)

Израда Стратегије заштите животне средине БиХ на основу усаглашеног механизма координације била је једна од тема састанака у Стокхолму у Шведској, потврдила је за РТРС министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.


Сребренка Голић у Стокхолму -
Сребренка Голић у Стокхолму

Голићева је подсјетила да је овај документ збир три стратегије Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, а чији је носилац израде Стокхолмски институт.

- Имали смо састанак Управног одбора "БиХ ЕСАП 2030 +", и завршни састанци када су у питању и отворена питања за израду стратегије за заштиту животне средине за Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, је једна свеобухватна стратегија, која ће бити саставни дио ове три стратегије на нивоу БиХ које траже европске институције - рекла је Голићева.

Наводи да ће документ дефинисати конкретне стратешке циљеве и конкретне мјере за постизање тих циљева у сваком од стратешких докумената, с обзиром да је степен заштите животне средине искључива надлежност ентитета.

- Утврђивањем најважнијих приоритетних активности Стратегије за БиХ могуће је усмјеравање домаћих и међународних  инвестиција у конкретне мјере за побољшање стања животне средине у Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту - навела је она.

Истакла је да ће се овим документом дефинисати политике за релизацију активности у периоду од 10 година са циљем заштите животне средине, побољшања девастираног простора, ублажавање и смањење негативног утицаја климатских промјена, јачања отпорности на климатске промјене, већу усаглашеност домаћих прописа са прописима ЕУ и међународних споразума.

Пројекат траје до краја 2022. године и све финансира Краљевина Шведска од својих пореских обвезника путем њиховог државног института за заштиту државне средине.