latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:47 ⇒ 13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Абазовић стигао у прву званичну посјету Београду, дочек испред Палате Србија

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић стигао је данас у прву званичну посјету Београду, а испред Палате Србија свечано га је дочекала премијерака Ана Брнабић.
Дритан Абазовић и Ана Брнабић (фото: TANJUG / RADE PRELIC) -
Дритан Абазовић и Ана Брнабић (фото: TANJUG / RADE PRELIC)

Абазовића је претходном на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Абазовић је испред Палате Србија дочекан уз постројени батаљон Гарде и интонирање химни двије државе.

Поводом Абазовићеве посјете Београд је био украшен црногорским заставама и билбордима на којима је српска и црногорска застава.

Након свечаног дочека услиједиће билатерални састанак премијерке Србије и предсједника Владе Црне Горе, а потом и састанци делегација Црне Горе и Србије.

Главне теме разговора биће, како је Тањугу речено економско и инфраструктурно повезивање као и практична сарадња.

Абазовића су поред чланова кабинета предсједнице Владе, дочекали и министри Синиша Мали, Ирена Вујовић и Бранислав Недимовић.

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић боравиће од данас у дводневној званичној поскети Србији, током које ће се састати са предсједником Александром Вучићем и предсједником парламента Ивицом Дачићем.

У црногорској делегацији је потпредсједник Владе за економски систем и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић који ће се састати са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.

Министар финансија Александар Дамјановић и министарка екологије просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић- Ђуровић имаће одвојене састанке са министром финансија Синишом Малим и животне средине Иреном Вујовић.

Вучић је раније изјавио да очекује добру посјету црногорског премијера Дритана Абазовића Србији и изразио увјерење да је могуће градити боље односе од досадашњих.

- Очекујемо добру посјету, разговараћемо о свим важним темама са Дританом Абазовићем - рекао је Вучић приликом отварања аеродрома "Росуље".

Абазовић је у понедјељак рекао да од посјете Београду, прве у региону од ступања на место премијера, очекује да се ресетују односи двије земље. Нагласио је да долази у земљу "која је Црној Гори најближа у сваком могућем смислу".

Он је казао да је био у званичној посјети Бриселу, па и у САД као потпредсједник Владе, али да ништа није изазвало интересовање јавности као посјета Србији.