latinica  ћирилица
29/06/2022 |  11:26 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Будућност да обиљежи стална комуникације Српске и Србије

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да будућност треба да обиљежи стална комуникација Републике Српске и Србије, без икаквих скривених комуникација са било којим страним факторима или скривених амбиција било кога.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Србија је на највећем брду и она највише види, а ми у Републици Српској, то што Србија више види, морамо да искористимо и да нам то буде оријентир како да се сачувамо - рекао је Стевандић за београдску телевизију "Хепи".

Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске, нагласио је потребу јединства у Републици Српској по питању одлука парламента Српске, као и искреног односа према Србији.

Он је рекао да је данас сигурно теже вријеме него послије Дејтонског споразума и да су замке много веће и скривеније и много је више уплива страног фактора него раније.

- Ми не смијемо да паднемо у жар ко је и за шта крив, него ко је паметан и ко може довољно да преузме одговорност за будућност - рекао је Стевандић.

Он је напоменуо да су данас односи Српске и Србије најбољи у историји, као и да нико толико није помогао Српској као Србија, која је дала 93 милиона евра за општине по Српској.

- Није то као у вријеме предсједника Србије Слободана Милошевића, није то као у вријеме када нам је била граница на Дрини, искључени телефони, предсједник Републике Српске Радован Караџић није знао куд ће и шта ће. Потпуно је другачије вријеме - оцијенио је Стевандић.

Он је истакао да је данас у односима Бањалуке и Београда важно да се схвати да су кључне одлуке увијек доношене у Београду, али и да је прављење свађа и раздора међу Србима увијек било кључно за губитак државног суверенитета и територија, како је и данас.

Стевандић је нагласио да је важно сачувати унутрашње јединство како се не би понављале лоше историјске утакмице и додао да ће опстанак Срба зависити од њихове воље и памети.

Што се тиче одлуке Уставног суда БиХ да су практично укинуте све одлуке Скупштине Републике Српске, Стевандић је рекао да је борба Републике Српске суштински политичка.

Стевандић је оцијенио да су Уставни суд БиХ и ОХР неспорно антиевропске, антидемократске и антихришћанске институције, које од БиХ праве протекторат у корист једног народа, и то Бошњака.

Он је додао да ОХР и Уставни суд распирују амбиције бошњачким екстремистима да могу насилно да направе бошњачку државу, која ће потпуно онемогућити политичку вољу и свести Хрвате и Србе на националну мањину.

- На нама је само једна ствар – да ли ћемо ми примјењивати властите одлуке или одустати? Да ли ћемо на оним одлукама које је донијела Република Српска везано за непридржавање одлука Уставног суда које су ван уставног оквира, да ли ћемо на томе инсистирати - каже Стевандић.

Он је подсјетио да је и поред одлуке Уставног суда, Српска укњижила своју имовину као власништво Републике Српске и њоме суверено располаже.

Стевандић истиче да сви у Српској треба да кажу да су за придржавање одлука Скупштине, да је имовина Српске њена, да су уставни капацитети Српске такви какви јесу.

- Само ако смо такви и ако такви имамо искрен однос према Србији, онда смо ми непремостива препрека за све који су се одлучили да нас пониште - истакао је Стевандић.