latinica  ћирилица
29/06/2022 |  12:36 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Активности институција Српске реакција на акцију политичког Сарајева (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да су многе активности институција Српске уствари реакција на акцију која се предузима у политичком Сарајеву, те да је потребан искрен дијалог о животним питањима свих грађана.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Да бисмо ствари довели у ред онда треба заузети један другачији курс и омогућити оно чега, нажалост, нема већ одавно у БиХ а то је искрени дијалог о свим стварима које се односе на наше животе и онда ићи корак по корак и сређивати то, а то подразумијева да имате отвореност свих и политика, али и представника конститутивних народа - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о формирању Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, Цвијановићева је истакла да ту нема антиуставног дјеловања и да је ријеч о изнуђеној активности републичких институција.

- Ово је била изнуђена активност институција Републике Српске у вријеме када се неко преко Агенције за лијекове БиХ обрачунавао са пацијентима и здравственим радницима, а и сам је здравствени радник, да би показао како нека политика ваља или нека друга не ваља - рекла је Цвијановић.

Она је додала да је недопустиво да се тим бави било ко у вријеме када су угрожени људски животи и када свакоме треба да буде обезбијеђена адекватна њега.

- Правити причу о кисеонику на тај начин, довести до тога да цијело становништво буде у паници, до очаја здравствене раднике који знају шта треба урадити, а не знају да ли смију или требају да ураде - мислим да је недопустиво - оцијенила је Цвијановић.

Коментаришући Уставни суд БиХ, предсједница Српске је рекла да постоји неуједначено поступање тог суда и да када им не одговара прогласе се ненадлежним за одређене акте, а када им политички одговара онда се прогласе надлежним.

Она је додала да је изненађена чињеницом да су се изјашњавали о декларацији коју је донијела Народна скупштина Српске и да се Уставни суд бави политичким документима.

- Тамо су садржани политички ставови, опредјељења одређених политика или политичких партија и заиста је недопустиво да уопште живимо у таквом амбијенту у којем један исти суд данас може да поступи на један, а сутра на неки други начин - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да брине то што се стиче утисак да је тај суд политички и да ради многе ствари према наредби или диктату политичког Сарајева или одређених страних центара.

Цвијановић је оцијенила да БиХ треба озбиљна реформа правосуђа, али не на начин да се нека надлежност одузме од Српске и пребаци на ниво БиХ, као што се раније тумачило, већ стварањем бољег амбијента за функционисање.

- Нажалост, о томе нико није водио рачуна када су нам наметали одређене реформе, само је био циљ узети са једног нивоа и пребацити на други ниво и то се показало као погрешно - рекла је Цвијановић.

Она је закључила да бошњачки политичари у Уставном суду БиХ покрећу одређене активности у намјери да посредством ове институције остваре своје политичке циљеве.