latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:28 ⇒ 15:21 | Аутор: РТС

Брнабић и Абазовић: Желимо да подигнемо односе Србије и Црне Горе на виши ниво

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је, након састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да се нада да ће након његове посјете Београду бити ресетовани односи између двије земље и да ће Србија и Црна Гора ући и еру јако добри и најбољих могућих односа.
Дритан Абазовић и Ана Брнабић (фото: TANJUG / RADE PRELIC) -
Дритан Абазовић и Ана Брнабић (фото: TANJUG / RADE PRELIC)

Нагласила је да ни Србија ни Црна Гора немају никог ближег, ни у политици, нити економски, нити у смислу грађана двије земље.

- Повезују нас све врсте односа, Србију и Црну Гору, а посљедњих неколико година се ту накупило доста отворних и тешких питања - рекла је Брнабићева.

Поручила је да ће Србија бити отворена да рјешава сва та отворена питања и унапређује политичке и економске односе.

Премијерка Србија позвала је Абазовића да се Црна Гора још данас прикључи иницијативи Отворени Балкан.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је му је велика част што је његова прва посјета региону баш у Београду и истакао да је дошао како би се у односима двије земље окренуо нови лист.

- Ми смо овдје да окренемо нови лист и да подигнемо наше политичке и укупне односе на највиши ниво - поручио је Абазовић.

Он је истакао да ће политика његове владе и бити иста и са другима у региону али да је неприродно да двије овако блиске земље имају шум у комуникацијама и указао да је у Београду почео нови циклус.

- То значи да смо спремни да сваком отвореном питању приступимо одговорно и затварамо у их у корист грађана Србије и Црне Горе - рекао је Абазовић.

Он је изразио увјерење да је наступио моменат када неке ствари треба да се превазиђу обострано и да ће се то заједно урадити јер нема питања важнијег од односа двије земље и нема питања које не може да се ријеши ако има добре воље.

- А видим да је има - истакао је Абазовић.

На питање да ли односу могу уопште да се ресетују с обзиром да није реијшено ниједно отворено питање, конкретно и изручивање Светозара Маровића, рекао да постоји супротни ставови конкретно о том питању и да не може све и одмах да се ријеши на једном састанку.

Абазовић је рекао да не може да се прави притисак на Владу Србије и нагласио да све оно што је могуће да се ријеши данас постоји добра воља с његове стране.

Треба ријешити и питање постављања амбасадора Србије и Црне Горе у Подгорици и у Београду.

- Оно што смо разговарали је у духу добре сарадње и треба да имамо амбасадоре Црне Горе у Београду и Србије у Подгорици. То је јако важно и за ове теме које су економског карактера. Да и они имају своју дипломатску мисију, као и код остваривања економске дипломатије - рекао је Абазовић.

Црногорски премијер је такође рекао да је предсједници српске владе Ани Брнабић упућен и формални позив да у складу са својим обавезама посјети Црну Гору гдје би се наставили разговори о отвореним питањима.