latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:40 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

"Србија, БиХ и Црна Гора да се договоре о хидроелектрани Бук Бијела"

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да Србија, БиХ и Црна Гора треба да се договоре о заједничком кориштењу хидропотенцијала, посебно када је ријеч о хидроелектрани "Бук Бијела", како би обезбиједиле додатну енергетску независност и стабилност, те истакла да се нада да тај пројекат неће зауставити политички разлози.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

- Хидроелектрана "Бук Бијела" је један од тих потенцијалних пројеката. Кренули смо у припремне радове, надам се да тај пројекат политички разлози неће зауставити - рекла је Брнабићева, одговарајући на новинарска питања на заједничкој прес-конференцији са предсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем.

Она је нагласила да је енергетика питање број један за све.

- Све што заједно можемо да изградимо и добијемо додатну енергију злата је вриједно и политичке размирице не смију томе да стану на пут - навела је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да питање "Бука Бијела" мора бити ријешено и професионално урађене студије заштите животне средине.

- Спречавањем изградње нећемо никоме ништа добро учинити, нама је потребна електрична енергија коју овдје производимо и дијелимо. Што прије се договоримо, прије ћемо имати струју и обезбиједити сигурност. "Бук Бијела" је само кап у мору тога шта све заједно можемо да урадимо - истакла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, ове три земље требају да "седну" и виде шта се може урадити јер, умјесто да се увози електрична енергија, треба искористити природне потенцијале које имају.

- О томе можемо лако да се договоримо да хидропотенцијале заједно искористимо у складу са свим међународним стандардима за заштиту животне средине и да ове три земље добију додатне значајне енергетске капацитете - рекла је Брнабићева.

Брнабићева је подсјетила и на идеју предсједника Србије Александра Вучића са недавног самита "Отворени Балкан" у Охриду о заједничкој енергетској политици у региону.

- Можемо сви заједно да градимо додатне капацитете из обновљивих извора енергије, чинећи тиме овај читав регион много безбједнијим и одрживијим и привлачнијим за стране инвеститоре - рекла је Брнабићева.

Она је додала да је покренула тему "Бук Бијела" зато што има потенцијал, будући да је струја сваким даном све потребнија, а куповина електричне енергије све скупља.