latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:50 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

У Влади Српске организован пријем за ученике са Космета и Глине (ФОТО/ВИДЕО)

У Влади Српске организован је пријем за 260 ученика са Косова и Метохије и 40 ученика из Глине са Баније, која је била погођена земљотресом.
Дјеца са Космета - Фото: РТРС
Дјеца са КосметаФото: РТРС

Пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији реализује се десети пут.

      View this post on Instagram

A post shared by Министарство Просвјете (@ministarstvoprosvjeteikulture)

Домаћини дјеци с Космета ове године биће породице ученика основних школа из 13 општина и градова у Српској.

Премијер Српске Радован Вишковић изразио је захвалност свим локалним заједницама у Републици Српској које су отвориле своје куће ученицима.

- Традиција узајамних посјета ученика Српске и Космета треба да траје све док постоји српски народ на овим просторима - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да је велики број суграђана из Српске јуче био на Газиместану на Косову и Метохији гдје је обиљежен Видовдан.

- Будимо поносни на наше претке, Видовдан, Косово и Метохију, Републику Српску, Србију, Банију и Кордун - истакао је Вишковић.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је да овом посјетом ученици са КиМ и Баније успостављају трајне и нераскидиве везе са вршњацима у Српској и Србији.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да су дјецу Српске и Космета повезали мука и Видовдан.

Милоард Арлов (Фото: РТРС)

- Ове године у Српској борави укупно 461 ученик са Косова и Метохије узраста од 10 до 15 година, у пратњи 45 просвјетних радника - истакао је Арлов.