latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:58 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Илић: Заказати ванредну сједницу о проблему јавног превоза

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић рекао је да је потребно заказати ванредну сједницу градског парламента на којој би покушали ријешити проблем јавног превоза у овом граду.
Младен Илић - Фото: Screenshot
Младен ИлићФото: Screenshot

- Морамо пронаћи средства за јавни превоз и сагласан сам да то буде на неки временски период - навео је Илић током расправе о дневном реду засједања градског парламента.

Илић сматра да је потребно заказати ванредну сједницу градског парламента са тачкама дневног реда које битне за функционисање града.

Одборник СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да постоји начин да се обезбиједи потребан новац за јавни превоз, те додао да неки пројекти нису приоритет.

- Главна градска саобраћајница ће изгледати одлично када се заврши асфалтирање. Да ли је било потребно да се у овом моменту поново асфалтира Улица краља Петра Првог која је већ била асфалтирана? Ја мислим да можда није. Хајде да се договоримо да се одрекнемо једног пројекта и да тај новац искористимо за јавни превоз - додао је Амиџић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је у току расправе о дневном реду данашњег засједања предложио и компромисно рјешење да се усвоји нови цјеновник карата у јавном превозу који би у том случају ступио на снагу од септембра.

- Уколико дође до раста цијене горива, неопходно је усвајање новог цјеновника, који би ступио на снагу од септембра. На тај начим и грађани имају времена да се припреме - рекао је Станивуковић.

Он је додао да градски парламент данас мора донијети одлуку како би се проблем јавног превоза ријешио.

Превозници захтијевају нови цјеновник са повећањем од 20 одсто цијена карата, те субвенцију неренталибилних линија према приградским насељима, а у супротном су најавили потпуну обуставу градског и приградском превоза од петка, 1. јула.

Данашње засједање почело је актуелним часом, а одборници би требали расправљати о 24 тачке међу којима су, између осталог, одлуке о утврђивању назива улица, закупи под посебним условима, програм рада за 2022. годину за "Бански двор" и друга важна питања.

У току је пауза, одборници расправљају о дневном реду данашњег засједања Скупштине града, а у центру дискусије је нови цјеновник карата у јавном превозу.