latinica  ћирилица
29/06/2022 |  14:24 | Аутор: СРНА

Захарова: Москва не рачуна на политичку непристрасност Запада

Русија користи сва законита средства да врати пуни приступ својим замрзнутим средствима у иностранству, али не рачуна на политичку непристрасност Запада, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- С наше стране, користићемо све законите могућности да вратимо пуни приступ националним средствима у иностранству, укључујући руско злато и девизне резерве - истакла је Захарова.

Она је навела да кад год Запад пређе са ријечи на дјела, тада "одлазе" правда и непристрасност и да је стога тешко могуће да се рачуна на политичко неангажовање и чисто правни приступ релевантних тијела у државама које је Русија означила као непријатељске.

Захарова је нагласила да Русија поступке Запада у смислу замрзавања руске имовине види као "повреду суверене својине", јавио је ТАСС.

- То је још један разлог да цијели свијет размисли о поузданости америчког долара и евра као резервним валутама и главним средствима за рјешавање спољних питања, као и о непристрасности и стабилности тренутног глобалног финансијског поретка, који намеђу либерални режими - напоменула је Захарова.

Захарова је упозорила да ће било каква употреба руских средстава без пристанка бити схваћена као противзаконит и демонстративан непријатељски напад одређене стране и њених структура власти, што Русији даје право да предузме конкретне кораке ради заштите својих интереса.