latinica  ћирилица
29/06/2022 |  15:30 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

НАТО: Договорене нове мјере подршке партнерима, укључујући БиХ

Лидери земаља чланица НАТО-а донијели су одлуку у вези са новим мјерама са циљем појачавања прилагођене политичке и практичне подршке партнерима, укључујући БиХ, наводи се у декларацији која је данас усвојена на Самиту Алијансе у Мадриду.
НАТО самит (Фото: EPA-EFE/Sergio Perez) -
НАТО самит (Фото: EPA-EFE/Sergio Perez)

У декларацији се наводи да су лидери Алијансе, у свјетлу промијењеног безбједносног окружења у Европи, донијели одлуку у вези са мјерама којима ће појачати подршку партнерима, укључујући БиХ, Грузију и Молдавију.

- Радићемо са њима да изградимо њихов интегритет и еластичност, развијемо њихове капацитете и подржимо политичку независност. Такође ћемо повећати нашу подршку партнерима са југа када се ради о изградњи капацитета - истиче се у делкарацији.

Савезници су најстроже осудили руску специјалну војну операцију у Украјини, позивајући Русију на пуну одговорност за оно што су назвали "хуманитарном катастрофом".

Они су поручили да Русија мора смјеста да прекине операцију и повуче се из Украјине, као и да осигура безбједан, неометан и одржив хуманитатни приступ, док је Бјелорусија позвана да "престане да буде саучесник у рату".

Лидери су поздравили учешће предсједника Украјине Володимира Зеленског на самиту, као и других званичника, укључујући министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића.

У документу је, између осталог, потврђена пуна солидарност са властима и народом Украјине.

Говорећи о пријетњама Алијанси, лидери су упозорили на пријетње из Русије и Кине, као и на тероризам, кибернетички криминал, хибритне и пријетње из свемира.