latinica  ћирилица
29/06/2022 |  16:03 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Русија обиљежена као главна пријетња

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је данас у Мадриду да је Сјевероатлантски савез усвојио нови стратешки концепт у којем је Русија обиљежена као директна пријетња и да су се савезници обавезали да ће трошити за одбрану два одсто бруто домаћег прихода.
Јенс Столтенберг  (Фото:EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo) -
Јенс Столтенберг (Фото:EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Он је на конференцији за новинаре другог дана Самита Алијансе навео да већ девет земаља савезника издвајају два одсто, а неке и више, док је план у 19 земаља чланица НАТО-а да имају циљаних два одсто издвајања до 2025. године.

Столтенберг је изјавио да је, с обзиром нн безбједносну ситуцију и на то да обезбјеђивање додатних 300.000 снага за брзо реаговање и опредјељеност за провођење више вјежби са партнерима кошта, неопходно да све чланице дају свој допринос.

На самиту је договорен одговор на нову безбједносну ситуацију и повећање броја снага за брзу интервенцију на 300.000 војника.

Генерални секретар Алијансе рекао је да је због промјене климе опредјељеност Сјевероатлатског савеза да се до 2030. године редукују штетне емисије гасова за 45 одсто, а да буду сведене на нулу 2050. године.

Столтенберг је нагласио да се редуковање штетних гасова проводи на такав начин јер се у овом тренутку не може бирати између "еколошке и ефикасне војске".

Он је истакао да су на Самиту у Мадриду по први пут учествовали и индопацифички партнери Алијансе, те да су, истовремено, лидери земаља чланица НАТО-а упутили позив Шведској и Финској да постану чланови савеза.

Столтенберг је захвалио предсједницима Турске Тајипу Реџепу Ердогану, Финске Саулију Ниинисту и премијеру Шведске Магдалени Андерсон за постизање доброг споразума.

Према његовим ријчима, након што су лидери земаља чланица НАТО позвали Шведску и Финску да потпишу приступни протокол слиједи ратификација у 30 парламента.

- Порука лидера са Самита је да ће радити са својим парламентима да та ратификација иде што је могуће прије - додао је Столтенберг.

Генерални секретар је поручио и да ће се наставити са јачањем капацитета Украјине, посебно интероперабилности са савезом, напомињући да остаје отворен позив са самита у Букурешту 2008. године за придруживање ове земље НАТО-у.

Он је навео да је НАТО спремна на дуг рат, те је рекао да су Њемачка, Норвешка и Холандија најавиле да ће наставити са испорукама наоружања Украјини.

Столтенберг је поручио и то да ће НАТО бранити своје савезнике, укључујући Финску и Шведску, као и да ће појачати присуство у Балтику.

Први пут након Хладног рата повећаће се и количина опреме на терену и улагати више у припреме војске.