latinica  ћирилица
29/06/2022 |  17:32 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Влада Српске ради на ублажавању посљедица инфлације

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да Влада Српске ради на ублажавању посљедица инфлације, те навело да је ребалансом буџета Српске за ову годину обезбијеђено повећање прихода од 330 милиона КМ.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства су прецизирали да ће 218 милиона КМ бити усмјерено грађанима Српске, 40 милиона КМ привреди и 90 милиона КМ у јавне инвестиције по локалним заједницама широм Републике Српске.

Зз овог министарства су, реагујући на, како су навели, нетачне тврдње предсједника СДС-а Мирка Шаровића да "Влада Републике Српске не помаже грађанима у вријеме високе инфлације", нагласили да Влада Републике Српске не може да поправи сву штету коју је садашња опозиција давно направила.

- Влада Републике Српске је предложила измјену Закона о ПДВ-у гдје би основне животне намирнице биле ослобођене плаћања ПДВ-а, док би према овом приједлогу акцизе на гориво биле укинуте, али ово није урађено из простог разлога јер су СДС и ПДП пренијели надлежности у области индиректних пореза на ниво БиХ, а на нивоу БиХ не може се ништа договорити - подсјећају из Министарства финансија Републике Српске.

Из Министарства напомињу да грађани Републике Српске треба да знају да основне животне намирнице и нафту и нафтне деривате плаћају по већим цијенама због опозиције која је направила штету Републици Српској још 2005. године.