latinica  ћирилица
29/06/2022 |  18:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Требињу почело постављање соларних панела за домаћинства (ВИДЕО)

Овај период године погодан је за производњу соларне енергије.
Соларни панели - Фото: РТРС
Соларни панелиФото: РТРС

У Требињу је почело постављање соларних панела за домаћинства, које субвенционише Електропривреда Републике Српске.

Ефикасност соларних панела биће тестирана у десет домаћинстава наредних годину дана.

Добривоје Бојовић није имао дилему. Одлучио се да се укључи у овај пројекат јер се нада се да ће му соларни панели донијети знатну уштеду.

Због повољне сунчане освијетљености, свих десет домаћинстава на којим су постављени панели налазе су у требињском насељу Виногради.

С обзиром на то, да је у питању пробни пилот пројекат, Електопривреда је домаћинствима соларне панеле уручила бесплатно.

Власници ових мини електрана, већ сада кажу, да имају у плану да и наредне године буду дио овог пројекта.

- Моје имање је велики потрошач струје, јер има бројне апарате на струју и када су ми из Електроприврде понудили панеле и објаснили њихове погодности, одлучио сам да пристанем за прву годину. Послије слиједи потписивње сталног уговора и откуп електране, а мени то одговара - рекао је Небојша Вукоје.

Из Електропривреде Српске кажу да би овај пилот пројекат требало да покаже како мини електране снаге до 10,8 киловата утичу на дистрибутивну мрежу. За кориснике пробних соларних панела предност је што у првој години неће имати никаквих трошкова, а енергију коју ће производити користиће за властите потребе.

Сања Рикало, директорка Дирекције за оперативне послове дистрибутивног система ЕРС, појаснила је да корисници не отплаћују ову  инвестицију, већ инсталирањем фотонапонског система производе електричну енергију за себе .

- На тај начин у потпуности анулирају трошкови за електричну енергију, а након годину дана биће им понуђени нови уговори - рекла је Рикало.

Електопривреда Републике Српске има намјеру да овај програм понуди и другим грађанима. Јавни позив биће расписан за 50 хиљада крајњих купаца који ће се моћи пријавити да учествују у овом програму.