latinica  ћирилица
29/06/2022 |  18:53 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Упозорење: Наредних дана и до 40 степени Целзијуса (ВИДЕО)

Наранџасти метеоаларм и екстремно високе температуре и данас у Српској!
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Метеоролози кажу да врхунац тропског таласа тек стиже, јер се у наредним данима очекују температуре до 40 степени Целзијуса.

Да не би дошло до прекида водоснабдијевања - апел грађанима да воду троше рационално.

Грађани широм Српске, спас од врућине потражили су на базенима и ријекама...

Бањалучани су од паклених 38 степени расхлађење потражили у хладном Врбасу. Мјесто више тражило се на купалишту Врућица, гдје се топла бањска вода мијеша са ријеком.

А за Приједорчане, љепотица Сана спас је у овим тропским данима...

Слично је било и Добоју и Бијељини, а ако ријеке нису за купање, ту су базени.

Екстремно високе температуре узрокују и енормну потрошњу воде. Посебно у приградским насељима гдје се вода користи за пуњење базена и залијевање башта.

Предраг Дудуковић, директор Водовода Бањалука, указао је да су два круцијална проблема која изивају поремећаје у снабдијевању водом нерационална потрошња и исушени извори.

Збг тога је и апеловао на грађене да рационалније троше воду, како не би било рестрикција.

То што мјештани бањалучких насеља муку муче са несташицом воде - резултат је немара градске управе, поручује одборник СНСД-а у градском парламенту Срђан Амиџић.

У Приједору, Бијељини и Добоју надлежни истичу да је снабдијевање водом несметано, али да је за вријеме сушног периода неопходно сврсисходно трошити воду.

Стојадин Кнежевић, Водовод Бијељина, каже да је систем постављен тако да нема никаквих проблема, те да ће све функционисати у најбољем реду.

Милош Илић, Водовод Добој, рекао је да је у том граду снабдијевање водом редовно и да испоручују све потребне количине за своје  кориснике.