latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:19 | Аутор: СРНА

Митровић: Сагласност за потписивање закључака треба дати Предсједништво БиХ

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да није потписао закључке о ефикасној рехабилитацији и одржавању инфраструктуре пловних путева на Дунаву и његовим пловним притокама јер су промијењени и у првом пасусу се помиње "агресија Русије на Украјину", те навео да сагласност за потписивање треба дати Предсједништво БиХ.
Војин Митровић - Фото: РТРС
Војин МитровићФото: РТРС

Митровић је навео да су на данашњем састанку у Лиону у вези са сливом ријеке Дунав о побољшању ријечног транспорта били предвиђени одређени закључци који дефинишу начине и поступке за осигурање и унапређење транспорта овим сливом којем припада и ријека Сава, али да се одвијао у атмосфери тога шта треба да уради ЕУ како би се помогло Кијеву у контексту "агресије Русије на Украјину".

Он је рекао да су донесени нови закључци, међу којима је први од предложених гласио да се потврђује јака обавеза учесница састанка у Лиону да обезбиједе сигурне и ефикасне линкове бродарства на Дунаву узимајући у обзир блокаду украјинских лука на Црном и Азовском мору.

- На крају су предложили ове закључке и у тренутку када сам требао да потпишем узео сам ријеч и образложио да једноставно БиХ у овом тренутку нема став о сукобу у Украјини, тако да нисам прихватио потписивање, одгодио сам док Предсједништво БиХ које води спољну политику не буде јасно одредило - рекао је Митровић за Срну.

Из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара раније је саопштено да су закључке предложили министри и шефови делегација надлежни за саобраћај из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Њемачке, Мађарске, Молдавије, Румуније, БиХ, Словачке, Украјине и Србије.