latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:47 ⇒ 30/06/2022 | 10:02 | Аутор: РТС

Вучић: Циљ је нова Олуја; Општи напад на сјевер Космета 1. октобра (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, да од данас имамо промјену ситуацију на Западном Балкану, Србији и на Косову и Метохији.
Лајчак и Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Лајчак и Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Шта је то што се данас догодило. Шта је то што желе косовски Албанци, али не само да они желе, него су и подржани од Запада. Осујећивање права за улажење са личним картама Србије на КиМ. Донијели су и другу одлуку, да се направи нова Олуја, да се региструју такозване РКС таблицама, убјеђиваће људе да их ставе, па ако их не убједе онда ће да отимају возила - нагласио је Вучић.

Вучић каже да кад се говори о Украјини свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Резолуција 1244 многи гледају у даљину као да не разумију о чему се ради.

- Овдје је јасно да нема дијалога и разговара. Биће много проблема. Увијек ћемо гледати да сачувамо мир али други то не желе, не само Албанци са Косова, него и њихови ментори - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина да Србија годинама трпи лажи и представника Квинте и представника Албанаца.

Вучић је рекао да ће ово бити интересантно љето и јесен.

- Мене интересују они што диригују све ово, молим их да своју ароганцију мало спусте. Ја као предсједник могу да кажем да немамо више куд, 10 година се боримо да пронађемо компромисно решење, али компромис нико неће, само гледају како да протерају наш народ - нагласио је.

Додао је да ће одговор Београда бити трезвен, али убитачан и истинит.

- Нећемо никакве војне акције да предузимамо и молимо да не дирају наш народ и да не одузимају њихову имовину. Рекао сам им све, није проблем што мисле да смо ми много глупи, него што мисле да су они много паметни - истакао је Вучић.

Истакао је да је разговарао са представницима Српске листе.

- Они неће то више да трпе. Приштина је дала рок до краја новембра, планирају општи напад на сјевер Косова, најкасније 1. октобра, то грађани треба да знају и да су их подржали представници Квинте - каже Вучић. 

Вучић је рекао да је и још једна, пета земља, повукла признање једнострано проглашене независности Косова, али није прецизирао о којој земљи је реч.

- Имамо и пету земљу која је је повукла признање Косова и чекам да крену у неку прецедуру за улазак у неку међународну организацију па да вам покажем све папире које имамо - рекао је Вучић.

Вучић подсјећа и на тешке одлуке Међународног суда правде.

- Послије тога смо сјели за сто и добили Бриселски споразум. Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју Приштина је требала да испуни није испунила. И како је могуће да петорка западна ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда идете у затвор - истиче Вучић.

Лајчак је претходно био у Приштини гдје је изјавио да документ о формирању Заједнице српских општина није на столу, најављујући да ће се о том питању разговарати на слљдећим састанцима у склопу дијалога у Бриселу