latinica  ћирилица
29/06/2022 |  21:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Осуђен нападач на париски клуб Батаклан

Салах Абдислам, за кога се вјерује да је једини преживјели члан групе која је извела најсмртоноснији терористички напад икада виђен у мирнодопској Француској, проглашен је данас кривим пред Кривичним судом у Паризу.
Терористички напад у Паризу (Фото: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Терористички напад у Паризу (Фото: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Суђење, које је одржано у специјално дизајнираној судници у париској Палати правде, трајало је девет мјесеци, а учествовало је преко 2.000 подносилаца тужби и више од 300 адвоката, преноси Ројтерс.

Одговорност за напад на париски клуб Батаклан 13. новембра 2015. године у којем је погинуло 130 људи, а стотине су повријеђене, преузела је Исламска држава (ИД), која је позвала своје сљедбенике да нападају Француску због њеног учешћа у борби против ИД у Ираку и у Сирији.

Салах Абдислам је осуђен на доживотни затвор без могућности пријевременог пуштања на слободу, што је казна изречена само четири пута раније у Француској.

Абдислам, 32-годишњи Француз рођен у Белгији за кога се вјерује да је једини преживјели члан групе која је извршила нападе 13. новембра 2015. године, поносно је на почетку суђења изјавио да је "војник Исламске државе", која је преузела одговорност за нападе.

Оптужени је током суђења рекао да је у посљедњем тренутку одлучено да он не детонира свој прслук са експлозивом, али је на основу резултата истраге и саслушања свједока суд одлучио другачиије.

- Суд сматра да је прслук са експлозивом био неисправан, а Салах Абдислам је крив као активни члан терористичке мреже - изјавио је главни судија Жан-Луј Пери.