latinica  ћирилица
29/06/2022 |  22:49 ⇒ 30/06/2022 | 11:06 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Ако инфраструктура НАТО-а буде распоређена у Шведској и Финској - Русија ће одговорити

У случају да војна инфраструктура НАТО-а буде распоређена у Финској и Шведској, Русија ће морати да одговори реципрочно, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на Каспијском самиту.
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTN) -
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTN)

- Немамо о чему да бринемо у погледу чланства Финске и Шведске у НАТО-у. Ако желе (у НАТО), само напријед. Али морају јасно да схвате да за њих раније није било пријетњи, а сада, ако се тамо распореде војни контигенти и инфраструктура, бићемо принуђени да реципрочно реагујемо и стварамо исте пријетње за територије са којих се нама стварају пријетње - објаснио је Путин одговарајаћу на питања новинара.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио да Алијанса планира да ојача борбене групе на својим источним границама, као и да повећа бројност Снага за брзо реаговање са садашњих 40 на више од 300 хиљада, док је помоћник генералног секретара НАТО-а Камил Гран рекао да НАТО неће дати Русији гаранције да неће распоређивати нуклеарно оружје у Шведској и Финској уколико постану чланице Алијансе.