latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:42 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Недимовић: Биће пшенице и за комшије на Балкану

Министар пољопривреде, шумарства и водопровреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да ће очекивани принос пшенице у Србији бити око три милиона тона, тако да ће бити и за Србију и за њене комшије на Балкану.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

- Имаћемо око три милиона тона пшенице. Можда ћемо да дођемо до 3,2 милиона тона, а имајући у виду да је за Србију неопходно око 1,5 милиона тона, имаћемо нешто више од два пута пшенице него што нам је потребно, тако да ћемо имати и за наше комшије на Балкану - рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Он је додао да је ова количина рода пшенице већа него петогодишњи просјек, али мања него што је било прошле године, која је била рекордна.

Говорећи о тренутним залихама пшенице, он је навео да је прије десетак дана код свих овлашћених откупљивача и складиштара било 332.000 тона.

Недимовић је додао да је жетва уљане репице у току и да су уопште на пољопривредним пољима радови у пуном јеку, као и да уља има довољно и то у озбиљним количинама.

- Оно што је најважније, основних животних намирница има. Успјели смо да стабилизујемо тржиште шећера, ми уопште нисмо имали проблем са шећером, већ са огромном тражњом - рекао је Недимовић.