latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:47 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Због наводног утицаја Русије, НАТО је БиХ сврстао у групу стратешких битних земаља

Додјељивањем пакета додатне подршке у изградњи одбрамбених капацитета, БиХ је одлуком чланица Сјеверноатланског савеза сврстана у групу стратешки битних земаља за НАТО, рекао је данас новинарима у Мадриду неименовани високи званичник овог савеза.
НАТО сједиште (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ) -
НАТО сједиште (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Овај појачани ангажман НАТО-а представља практичну и политичку подршку уведену због могућег, како је речено, потпадања под утицај Русије, уз напомену да је "боље спријечити него лијечити".

У историји НАТО-а до сада је додијељено само пет оваквих пакета подршке, а од јуче такав статус имају БиХ, Грузија, Молдавија, Ирак, Јордан, Индонезија и Маураитанија.

Ове мјере подршке за БиХ подразумијевају политичку и практичну подршку Алијансе која ће се заснивати на већ постојећим оквирима успостављене сарадње.

Према ријечима неименованог високог званичника Алијансе, разматра се увођење политичког савјетника за везу при НАТО штабу у Сарајеву који за сада има само војне капацитете.

Такође је предвиђено и повећање броја особља у НАТО штабу у Сарајеву, чиме би се ојачали капацитети у смислу јачања сарадње.

С обзиром да јучерашња одлука свазеника представља само стварање оквира сарадње, званичник НАТО-а је навела да ће се до краја године са саговорницима у БиХ радити на развоју тог пакета.

- Не постоји званични рок, али међу савезницима постоји осјећај хитности. Савјетници су нам дали политички мандат да развијемо детаље. Глава одлука од јуче јесте да се да зелено свјетло и ради са БиХ на развоју пакта. У практичном смислу то значи да смо добили свеобухватну водиљу и значајан сигнал да се БиХ сматра партнером у групи земаља за које савезници сматрају да су од изузетне политичке важности - навела је званичник НАТО-а.

Она је истакла да је ипак коначна одлука на БиХ да ли даље жели да иде евроатлантским путем, те да је БиХ за НАТО земља која је аспирант за чланство.

- Ми желимо то да се даље развија. Када смо прије неколико дана пред Самит разговали са представницима БиХ из различитнх институција и етничке припадности, ја сам схватила да су сви били веома привржени овим мјерама. Јединствен глас и консензус, колико могу да кажем, постоји - нагласила је званичник НАТО-а.

Она је указала на то да сарадња НАТО-а и БиХ не почиње од нуле него се развија од 2007. године.

- Не намећемо ништа било коме и све је на добровољној основи. НАТО подржава евроатлантски пут БиХ и без предрасуда се држимо принципа да је право сваке земље да изабере свој пут без икаквог утицаја - додала је високи званичник Алијансе.