latinica  ћирилица
30/06/2022 |  11:12 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Преминуо судија Уставног суда Српске Душко Медић

Судија Уставног суда Републике Српске професор доктор Душко Медић преминуо је 29. јуна 2022. године, саопштено је из Уставног суда Српске.
Душко Медић - Фото: РТРС
Душко МедићФото: РТРС

Комеморативни скуп поводом смрти судије Медића ће се одржати 2. јула 2022. године у 10.30 часова у малој сали Културног центра Бански двор.

Испраћај ће се обавити истог дана у 13.00 часова на Централном градском гробљу у Врбањи.

Судија Медић је рођен 7. августа 1953. године у Бањалуци. Дипломирао је на Правном факултет Универзитета у Бањалуци 1977. године. На истом факултету је магистрирао фебруара 2002. године, а докторирао је у Новом Саду 2004. године.

Правосудни испит положио је јуна 1979. године у Сарајеву. Приправнички стаж обавио је у Суду удруженог рада Бањалука.

Правосудну каријеру је започео 1981. године као судија у Основном суду у Бањалуци, а 1987. године именован је за судију у Окружном суду Бањалука.

Био је предсједник грађанско-привредно-управног одјељења, те замјеник предсједника тог суда.

За замјеника републичког јавног тужиоца Републике Српске (за грађанско, привредно и управно право) је именован јуна 1998. године.

Од октобра 2003. године био је судија Уставног суда Републике Српске.

Био је ангажован на Правном факултету Универзитета у Бањалуци за вањског сарадника за извођење практичних вјежби на Катедри грађанског права. На истом факултету је био и предавач на Правној клиници за људска права и слободе.

На Факултету правних наука Паневропског универзитета "Апеирон" Бањалука био је ангажован као редовни професор на предметима Увод у грађанско право, Стварно право и Право обезбјеђења потраживања. Био је декан овог факултета и проректор.

Судија Медић био је предсједник и члан разних струковних комисија и удружења, уредник и члан уређивачких одбора правних часописа, а објавио је 20 књига и преко 100 научних и стручних радова из грађанског, привредног и уставног права.

Учествовао је као предавач на великом броју научних и стручних савјетовања у земљи и иностранству.

Поводом ненадокнадивог губитка породици, родбини и пријатељима судије Медића, колектив Уставног суда Републике Српске изражава искрено саучешће.