latinica  ћирилица
30/06/2022 |  12:55 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Буџет усвојен у првом читању, слиједи амандманска фаза

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је у првом читању Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2022. годину, а друго читање услиједиће након што се Комисија за финансије и буџет изјасни о амандманима на предложени буџет.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

За приједлог закона о буџету гласало је осам делегата, два против, а један је био уздржан.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2022. години износе 1.073.600.000 КМ, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 819.189.119 КМ.

Приходи од индиректних пореза планирани су у износу од 865.500.000 КМ, док укупни расходи институција БиХ и сервисирање спољног дуга БиХ у буџету за 2022. годину износе 1.892.789.119 КМ.

Током расправе, делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић рекао је да се из садржаја приједлога буџета, у контексту мишљења комисија, може констатовати да је у складу са Уставом и законом, али да је "неморалан".

- Поједине ставке су повећане енормно. Срамота је да изабраним и именованим званичници у институцијама БиХ повећамо плату за 500 КМ. Не могу да схватим да се грађанима на овај начин демонстрира сила - рекао је Милетић.

Делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић рекао је да су доношењем Приједлога буџета прекршени и закони и пословници.

Он је током расправе изнио и неслагање са повећањима финансија одређеним институцијама БиХ.

Делегат Клуба хрватског народа Марина Пендеш рекла је да приједлог буџета треба усвојити у облику какав је достављен.

- Оптужује се министар финансија за нешто за шта није одговоран - додала је Пендешева.

Делегат Клуба српског народа Младен Босић рекао је да неће подржати предложени буџет.

Коментаришући примједбе које су делегати изнијели у дискусији о предложеном буџету БиХ за 2022. годину, министар финансија и буџета у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да је буџет заснован на важећим законима.

Он је подсјетио да је прошле године било 30 ургенција синдиката за повећање основице плата, која је у институцијама БиХ прописана законом, те да она прати глобални фискални оквир утврђен у марту ове године.

Беванда је напоменуо да БиХ већ годину и по функционише на привременом финансирању, при чему је све засновано на нивоу 2020. године, када је због пандемије вируса корона из буџета БиХ уклоњено све за шта се оцијенило да не треба и усмјерено на санацију посљедица пандемије.

- Та средства распоређена су ентитетима и нижим нивоима власти - рекао је Беванда.

Говорећи о медијским написима о 700 милиона КМ прихода које је Управа за индиректно опорезивање БиХ остварила у пет мјесеци ове године, министар финансија је рекао да ни једна КМ од тога није ишла БиХ већ искључиво ентитетима и нижим нивоима власти.

Делегати данас нису подржали ниједан од пет Бећировићевих закључака којим би се, између осталог, задужио Савјет министара да најкасније у року од седам дана у парламентарну процедуру достави одлуке којим се онемогућава повећања плата политичарима, а подршку нису добили ни закључци Златка Милетића.