latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:09 ⇒ 15:26 | Аутор: sputniknews.com

Лондон оснива антируски центар у Сарајеву

Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да ће та земља послати војне стручњаке у БиХ како би се супротставили руском утицају и да "појачају мисију НАТО и унаприједе стабилност и безбједност" у земљи.
Сједиште Владе Велике Британије (Фото: EPA/NEIL HALL) -
Сједиште Владе Велике Британије (Фото: EPA/NEIL HALL)

- Не можемо да дозволимо да Западни Балкан постане још једно игралиште за руског предсједника Владимира Путина и његовог погубног похода. Разгоријевањем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успјехе у посљедње три деценије у БиХ - навео је британски премијер у изјави, преноси агенција Ројтерс.

Како је рекао Џонсон, Лондон из тог разлога појачава подршку БиХ и "одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују".

Шта подразумијева план Лондона?

На сајту британске владе објављени су детаљи плана Лондона за БиХ. Наводи се да ће Британија уложити 750.000 фунти за оснивање безбејдносног центра при Универзитету у Сарајеву.

То ће, како је образложено, ојачати одбрану БиХ против сајбер напада. Додаје се и да ће Британија блиско сарађивати са медијима и институцијама БиХ како би их "опремила инструментима за идентификовање и ублажавање посљедица дезинформација".

- Британија, на захтјев штаба НАТО у Сарајеву, шаље и стручњака за борбу против дезинформација и цивилног савјетника за стратешку одбрану који ће обучавати припаднике оружаних снага БиХ - додаје се у објављеном плану британске владе.