latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:30 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Сусрет Додика са Путином велико охрабрење за Српску и Србију

Политиколог Ненад Кецмановић је рекао да се ослонац српске неутралности налази у Русији и да зато сусрет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином представља велико охрабрење за обје српске земље, Републику Српску и Србију.
Ненад Кецмановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Ненад Кецмановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Кецмановић је рекао да нико данас не оспорава да ће Русија и Кина побиједити, да је америчка моћ у опадању и да је ЕУ у пропадању, као и да САД више не предњаче, него спречавају друге да напредују.

- У том контексту и ми треба да пројектујемо нашу политику и политичку неутралност - истакао је Кецмановић у Београду на трибини "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини".

Кецмановић је навео да су и Српска и Србија окружене чланицама НАТО-а, и да је колективни Запад рачунао да су Руси заузети фронтом у Украјини и немају времена да брину о Србима у Републици Српској.

Међутим, нагласио је Кецмановић, Путин је у Санкт Петербургу, током Економског форума, читав сат у поноћ причао са Додиком, којем је пренио захвалност за солидарност и њему личну и Српској и најавио нову сусрет 17. септембра.

Он је рекао да је одушевљење српске националне јавности сусретом Додика са Путином обрнуто пропорционално расположењу у муслиманском Сарајеву, које себе виде у првим редовима кампање протестантско-католичког колективног Запада против православно-словенске Русије.

Сва испитивања јавног мњења, подсјетио је он, показују да је у Србији и Српској народ у врло високом проценту око 80 одсто против санкција Русији, а да је подршка евроинтеграцијама на историјском минимуму од 35 одсто.

Кецмановић је оцијенио да ће власти у Српској и Србији имати и унутрашњи отпор неутралности, као и да Западу, на менију притисака, остаје "дивиде ет импера" /завади, па владај/, односно "бацање костију" између Српске и Србије и конструисање неког ривалитета између предсједника Србије Александра Вучића и Додика.

- То што овдје /у Србији/ Кристијана Шмита часте титулом високог представника БиХ, има искључиво симболички карактер, он није запослен у Србији и то му практично ништа не значи. А у Српској није промијенио статус њемачког туристе - рекао је Кецмановић.

Он је навео да је Москва навела "сакције" као "црвену линију" пријатељства, које нису Русији увеле ни Србија, али ни БиХ, јер Додик блокира да их уведе.

Кецмановић је подсјетио да се у инаугуралној бесједи Вучић захвалио Додику и предсједнику Српске Жељки Цвијановић што су истрпили неке његове потезе и да је рекао да је "најважније да имају исти циљ".

- Не треба имати илузије како год се Срби понашали на двије обале Дрине, да, не само колективни Запад, него и Русија и Кина и остали свијет, Српску и Србију третирају као цјелину. Да међу Србима није било националног јединства, Српска не би опстала у БиХ, а Косово и Метохија у Србији. Мудрост и одмјереност једног допуњује се храброшћу и интуицијом другог - рекао је Кецмановић.

Он је рекао да је Запад све у Европи узео под своје, али да са српским земљама имају проблем, јер ни Србија ни Српска неће у НАТО, а неће ни санкцијама Русији да скраћују пут у ЕУ.

Кецмановић је рекао да Вучић не да Косово, а Додик не да Српску, док руски шеф дипломатије Сергеј Лавров годинама понавља - Дејтонски споразум и Резолуција 1244.

Он је додао да, међутим, и Српска и Србија имају још већи проблем са њима, јер је у Српској Еуфор повећао свој контингент за три пута у посљедњих пар мјесеци, а у Србији америчка војна база Бондстил стоји приштинском званичнику Аљбину Куртију иза леђа његових провокација.

- У ЕУ неће БиХ, а у НАТО им не да Српска, а са комшијама неће да се договарају. Међутим, у немогућој држави, све је могуће и понекад стицајем околности нешто испадне на обострану корист. Тако је захваљујући пријатељским односима Српске са Русијом, БиХ добила гас по старој цијени - рекао је Кецмановић.

Иако су се чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, те министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић 28 пута изјаснили против Русије, нису, напоменуо је он Кецмановић, одбили да се зимус грију на сибирски гас.

Он је додао да Српску мимоилазе западне санкције, јер би тиме само признали Српску као државу.

Кецмановић је подсјетио да је гас као оружје хибридног рата коришћен на овим просторима још током грађанског рата у БиХ 1992-1995. године, гдје је послије рата откривено да је Алија Изетбеговић извјесном Авди из Подриња наређивао да се гас "одврне или заврне", како би могао да говори да Сарајлије немају чиме да се грију, јер не дају "ћетници".

- Данас играти само на западну карту, као 1945. отићи у четнике. Ни Алије ни Авде више нема, али би сада неки мали Рус на дохват вентила код Зворника могао да телефонира у Сарајево – "Бакире, заврнуо сам, јавили ми из Гаспрома" - рекао је Кецмановић.