latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:39 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Козара 1942"

На Мраковици је данас отворена изложба "Козара 1942" поводом обиљежавања 80 година од велике офанзиве, која је посвећена углавном страдању цивилног становништва.
Козара - изложба - Фото: СРНА
Козара - изложбаФото: СРНА

Директор Националног парка "Козара" Божидар Николетић изјавио је да је ова изложба једна у низу активности којима се покушава дати значај обиљежавању јубилеја.

- Битка на Козари је битка српског народа за слободу и за опстанак - рекао је Николетић новинарима на Козари.

Изложбу су реализовали Музеј жртава геноцида и Меморијални музеј на Мраковици.

Кустос Музеја жртава геноцида у Београду Бојан Арбутина рекао је да уз изложбу иде и каталог изложбе и књига односно зборник одабраних докумената и свједочанстава који употпуњују ову изложбу и без које она не би могла да функционише.

- То је једна врста триптиха. Изложба је замишљена као једно остваривање амбијента, то јест у њој доминирају и шума и кругови и све оно што је и на симболичан начин и /Душан/ Џамоња овде представио кроз овај споменик. Покушали смо те кругове да пробијемо, то вријеме и простор Козаре у љето 1942. да увучемо у музеј, да код посјетилаца створимо једну врсту емпатије - истакао је Арбутина.

Кустос Меморијалног музеја на Мраковици Борис Радаковић рекао је да се и овом изложбом на примјерен начин сјећају свих жртава Козаре, страдања Козаре и побједа Козаре.

- Ово је почетак и ова прича биће настављена у више праваца. Нас двоје историчара из Меморијалног музеја на Мраковици одрадили смо посао око проналажења адекватне историјске грађе - додао је Радаковић.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да изложба опомиње да се та зла, која су се десила у Приједору и Поткозарју, никада више не понове.

Осим Арбутине и Радаковића, аутор изложбе је и виши кустос Меморијалног музеја на Мраковици Марина Љубичић Богуновић, а аутор поставке је руководилац Групе за програме у култури, просвјети, умјетности и издаваштву Музеја жртава геноцида Никола Радосављевић.

Изложба, коју су подржали Министарство културе и информисања Србије, Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида, биће отворена за посјетиоце до 1. септембра на Мраковици, а након тога у Београду.