latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:53 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Британци нису у БиХ да би помогли, него реализовали британске интересе

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је поводом најаве Велике Британије да ће у БиХ послати војне стручњаке - да они нису ту да би помогли БиХ или било коме у БиХ, већ да би реализовали британске интересе и остварили своје циљеве.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- О чему се то ради? Не вјерујем у неку војну интервенцију и примјену тврде моћи, јер на овом простору биће борба за јавно мњење и политичко одмјеравање снага, при чему је БиХ апострофирана јер су у октобру избори - рекао је Ћеранић у Београду на трибини "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини".

Зашто су потребни британски стручњаци, запитао је он, те додао да су они одавно ту, и цивилни и војни, и покушавају своје политичке фаворите да доведу на власт.

- Онда би, ваљда, све њима било лакше - рекао је Ћеранић, који оцјењује да је све то повезано са иступањем Британије из ЕУ и јачим повезивање са САД, како би Британија опет вратила на империјалну сјај.

Он је додао да балканским земљама не дозвољавају у ЕУ, али ни економско, а поготово политичко повезивање са растућим силама са Истока, прије свега са Русијом и Кином.

- Зато опет покушаји у хибридној сфери специјалних операција, производње догађаја, компромитације одређених политичких лидера, покушаја старе вјековне приче о корупцији и криминалу, као да она станује само у Републици Српској, а нема је у Британији - рекао је Ћеранић.

Он је додао да Српска и Србија треба да буду опрезне и да не треба отворено да се конфронтирају са Западом.

Ћеранић сматра да ће руководство Србије и поред свих пријетњи на Косову и Метохији успјети да дође до одређеног рјешења, али ће проблеми остати и трајати.

- Онај ко буде креативнији, тај ће бити побједник. БиХ и Косово су апострофирани као нека жаришта на Балкану, али само властитом креативношћу и јединством на српском простору, које је јако потребмо, међу српским земљама, што је главна узданица, можемо бити без већих брига - рекао је Ћеранић.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", он је навео да је за њега то "затворени Балкан"“, јер је ријеч о простору који је отворен када су у питању земље обухваћене овим политичким појмом, али је потпуно затворен за ЕУ, за Русију, Кину и све што долази са Истока.

- То је увезена памет како би се створио један простор који није пожељан у ЕУ, али се не дозвољава тим земљама да подлегну, ако се каже, руском и кинеском утицају - рекао је Ћеранић.

Он је рекао да је то простор који је одређен као полигон како би се испробали различити политички, безбједносни и неки други утицаји и операције, а све што је ту пробано, касније је Запад примјењивао према Русији.

Наводећи да није против идеје "Отвореног Балкана" у економском смислу, он је скренуо пажњу да би тај "Отворени Балкан", по угледу на ЕУ, имао неке своје институције, и да онда ни Србија ни Српска неће моћи да раде по своме, него сходно усаглашавању и договору.

Он је рекао да та иницијатива треба да буде отворена и за неке друге утицаје, као што је пројекат "Нови пут свиле" и централе на гас, као што је договорено у Санкт Петербургу.

Велика Британија саопштила је данас да ће послати војне стручњаке у БиХ ради борбе против утицаја Русије, јачања Мисије НАТО-а и унапређења стабилности и безбједности у земљи.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да Лондон не може дозволити да Балкан постане још једно "игралиште за погубне тежње руског предсједника Владимира Путина".