latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:24 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ ће бити много боље без странаца (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас да ће БиХ бити много боље уколико страни фактори пусте да се домаћи и изабрани народни представници договарају и сами процјењују шта су њихови интереси и потребе.

Цвијановић је рекла новинарима у Бањалуци да од силних страних стручњака, који су овдје продефиловали у посљедњих 30 година, није видјела нешто добро.

- Они нас посматрају као експеримент, у којем мало-мало треба послати неког изасланика или да неко дође да нам даје одређене рецептуре за нека микро рјешења - навела је Цвијановић.

Она је рекла да одговорно тврди да су институције у оба ентитета у БиХ веома способне да саме доносе одлуке, а које ће много боље и квалитетније доносити када буду имале потпуну аутономију да се понашају у складу са уставом и законом.

- Све до сада су биле разне експерименталне фазе - рекла је Цвијановић, коментаришући најаве Велике Британије да ће послати војне стручњаке у БиХ ради борбе против утицаја Русије, јачања мисије НАТО-а и унапређења стабилности и безбједности у земљи.

Предсједница Српске констатовала је да је на овим просторима много страних стручњака, од којих, како је навела, неће стићи боља рјешења за ове просторе.