latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:52 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Љепојевић: Британија своја политичка лутања наставља у БиХ

Новинар и публициста Синиша Љепојевић сматра да се не треба претјерано узнемиравати због најаве слања британсних војних стручњака у БиХ и да је то само наставак политичких лутања Велике Британије.
Синиша Љепојевић - Фото: РТРС
Синиша ЉепојевићФото: РТРС

Према његовом мишљењу, то што раде Британци нема никакве везе, јер у БиХ нема руске војске, због које они наводно и желе да пошаљу своје војне експерте.

- То су политичка лутања Велике Британије, посебно сада у вријеме кризе у Украјини и у вријеме Владе премијера Бориса Џонсона који није успио да формулише британску политику него је од Британије направио подизвођача радова и практично колонију Америке - рекао је Љепојевић Срни.

Он истиче да најава слања британсних војних стручњака у БиХ повлачи неколико важних питања, а кључна су - зашто се то ради, са којим правом и на основу чега Велика Британија у једну формално независну земљу, иако је она суштински колонија, може да распоређује своје војне стручњаке под изговором да се бори против Русије.

Љепојевић сматра да су све то разлози због којих се не треба претјерано узнемиравати због Џонсонове најаве о слању британских војних стручњака у БиХ, јер је крајње неизвјесно шта ће од тога бити.

- Поставља се питање - шта су војни стручњаци? Коначно, британски специјални изасланик за западни Балкан Стјуарт Пич је ваздухопловни маршал, односно војни стручњак. Према томе, то је још једна у низу тих пропагандних изјава. Једноставно, то нема неког већег смисла - рекао је Љепојевић.

Велика Британија саопштила је данас да ће послати војне стручњаке у БиХ ради, како је образложила, борбе против утицаја Русије, јачања Мисије НАТО-а и унапређења стабилности и безбједности у земљи.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да Лондон не може дозволити да Балкан постане још једно "игралиште за погубне тежње руског предсједника Владимира Путина".