latinica  ћирилица
30/06/2022 |  17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Абазовић: Србија и Црна Гора улазе у нову еру односа

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да је најбоља вијест послије дводневне посјете Београду, током које је разговарао са највишим званичницма Србије, то што су, како каже, констатовали да Црна Гора и Србија улазе у нову еру односа, који треба да буду много бољи него што су били раније.
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић) -
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић)

Абазовић је рекао да су односи двије земље неоправдано били оптерећени у претходном периоду.

- Дошли смо до два-три конкретна рјешења везано за платни промет. Крећемо са платним прометом, односно процедуром за рјешавање платног промета између двије државе - казао је Абазовић у интервјуу за РТС.

Истакао је да су обезбиједили и несметан извоз хране из Србије према Црној Гори, чиме ће, како каже, бити умањена потенцијална криза.

Абазовић је навео да су остала и нека питања која том посјетом нису могла бити ријешена, али која су, како каже, на столу и која ће, ако буде овакве енергије, сигурно бити ријешена у наредном периоду.

- Ми бисмо вољели да преко ноћи можемо све да ријешимо, али ако имамо континуитет доста натегнутих односа, по мом мишљењу неоправдано, онда мислим да је ово значајан корак унапријед, више корака унапријед - нагласио је црногорски премијер.

Када је ријеч о Темељном уговору који Црна Гора треба да потпише са СПЦ, а чији је радни текст објављен непосредно пред његову посјету Србији, Абазовић је подсјетио да се на том документу у Црној Гори ради од 2012. године.

- Без обзира што и тамо постоје људи који имају ту колективну амнезију, која је продукт политичких интереса, а не баш заборава, ради се у континуитету, радило се 10 година. Мени је жао што се то није завршило у неком претходном периоду, вјероватно онда не бисмо данас разговарали о овоме, али 43. Влада је одлучна да сва питања, а нарочито она која значајније оптерећују јавност, третира одмах - рекао је Абазовић

Нагласио је да ће имати једнак третман према свим вјерским заједницама и да, како и Устав предвиђа, држава треба да се бави државним пословима, пошто је секуларна, а црква, додао је, да се бави својим пословима.

Абазовић је најавио је да ће Темељни уговор бити потписан у Црној Гори, у термину о који ће тек бити договорен.