latinica  ћирилица
30/06/2022 |  17:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Одливак Роденовог "Мислилоца" продат за 10,7 милиона евра

Одливак скулптуре "Мислилац" Огиста Родена, једно од најпознатијих умјетничких дјела на свијету, продат је данас за 10,7 милиона евра на аукцији у Паризу.
"Мислилац" Огиста Родена (Фото: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS) -
"Мислилац" Огиста Родена (Фото: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS)

Аукцијска кућа Кристис је овај примјерак величине оригиналног модела, који је један од изузетнијх примјерака "Мислиоца" међу 40 аутентичних, процијенила између девет и 14 милиона евра, преноси Ројтерс.

Иначе, рекорд за одливак тог Роденовог дјела од 15,3 милиона долара постављен је на аукцији у Њујорку 2013. године

"Мислилац" је кад га је Роден осмислио 1880. године у оригиналној величини од око 70 центиметара најприје добио назив "Пјесник" и био је направљен као крунски елемент "Врата пакла", још једног великог дјела француског вајара.

Скулптура је, према неким наводима, у почетку представљала Дантеа, средњевјековног италијанског пјесника и аутора "Божанствене комедије", који се нагиње напријед како би посматрао кругове пакла док медитира о свом дјелу.

Ројтерс подсјећа да је у вријеме када је био дио величанствених Врата пакла "Мислилац" појединачно изложен 1888. године и тако постао самостално дјело.

Статуа је први пут увећана 1904. године, а монументалне верзије величине човјека попут оне изложене у париском Роденовом музеју, показале су се још популарнијим.