latinica  ћирилица
30/06/2022 |  18:32 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Околић: Предсједништво БиХ води спољну и одбрамбену политку, а не министар одбране

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је данас Срни да су изјаве ресорног министра одбране Сифета Поџића на самиту НАТО у Мадриду непримјерене и ван уставних овлаштења.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

Околић је рекао да Поџић не може да износи у јавност политиче ставове самостално, без ставова надлежних органа, конкретно Предсједништва БиХ, те навео да су многе Поџићеве реченице у Мадриду заиста спорне, посебно из угла званичне политике Републике Српске.

- Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић отишао је на самит НАТО-а који се одржава у Мадриду, што није уобичајено, јер тамо треба да учествују шефови држава или влада, зависно до делегације или државе - рекао је Околић.

Према његовим ријечима, Поџић у својству министра одбране може да учествује на неким другим догађајима, на маргинама разних самита, што је уобичајено за билатералне састанке на нивоу ресорних министара или неких других неформалних сусрета, али у име БиХ то није могуће, поготово није у реду да даје одређене политичке квалификације које нису усаглашене у Предсједништву БиХ, које има искључиву уставну надлежност за питање одбране у БиХ, као и спољну политку.

- Никакав проблем није добронамјерно присуство НАТО-а и ЕУФОР-а у БиХ и нама у Републици Српској то ништа није спорно, јер ми из Српске никада и никоме нисмо упутили било какву безбједносну пријетњу - истакао је Околић.

Он је нагласио да Република Српска жели мир и благостање у БиХ и да је то поновила и потврдила много пута.

- Жао нам је и због свих актуелних сукоба у свијету, посебно у вези са украјинском кризом, о чему се ми званично у БиХ не оглашавамо јер то сматрамо веома осјетљивим питањем, и жао нам је што је до тог сукоба дошло. О томе став треба да каже Предсједнишво БиХ - рекао је Околић.

Он је подсјетио на земље гаранте Дејтонског мировног споразума и упитао шта сада значи призивање неких других држава или њихових оружаних снага у помоћ БиХ, алудираући на посљедње иницијативе Велике Британије и Њемачке које би да упуте своје војне експерте у БиХ да обучавају припаднике Оружаних снага БиХ.

- Поставља се питање да ли је то потребно или је то непотребно доливање уља на ватру, једнострани чин дијела БиХ, или одсуство унутрашњег договора - рекао је Околић.

Он сматра да су изјаве званичника НАТО-а много коректније од неких порука политичара из федералног Сарајева.

- БиХ и Република Српска не бјеже од тога да буду партнери са НАТО-ом, али свакако није ријеч о одлуци о приступању Алијанси. И сам НАТО рекао је да је то техничко питање о коме одлучује БиХ - закључио је Околић.