latinica  ћирилица
30/06/2022 |  18:35 ⇒ 01/07/2022 | 14:05 | Аутор: РТРС

Београд: Српском народу најпотребнија слога и јединство - порука српских интелектуалаца (ВИДЕО)

Нико нема право да од Србије и Републике Српске тражи да дјелују против својих интереса, а српском народу је сада најпотребнија слога и свесрпско јединство, речено је на трибини "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини", која је одржана у Београду.
Округли сто - Фото: РТРС
Округли стоФото: РТРС

Ослонац српске неутралности налази се у Русији и да зато сусрет Милорада Додика и Владимира Путина представља велико охрабрење за обје српске земље, Републику Српску и Србију, порука је учесника трибине.
 
Једино принципијелним ставом у односу на кризу у Украјини Српска и Србија могу да се сачувају од спољних и унутрашњих притисака, и на том путу треба истрајати, рекао је шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Не смију, каже, учинити било шта против своје политичке и војне неутралности , јер би тако постале страна у рату који није њихов.

- Само принципијелним ставом Републике Српске и Србије "и Европа, и Русија" могуће је помирити економске и политичке интересе: сарадњу са ЕУ и истовремено сарадњу са Русијом са којом дијелимо духовне, културне, историјске и друге вриједности - каже Цицовић.

Колективни Запад рачунао је да су Руси заузети фронтом у Украјини и немају времена да брину о Србима у Републици Српској. Међутим, Путин је у Санкт Петербургу сат времена разговарао с Додиком и најавио нови сусрет у септембру, истиче професор Ненад Кецмановић. Оцијенио је да сусрет Додика са Путином представља велико охрабрење за обје српске земље, Републику Српску и Србију. Шта Срби мисле о Русији показало је испитивање јавног мњења у Српској и Србији.

- Народ у врло високом проценту од око 80 одсто против санкција Русији, а да је подршка евроинтеграцијама на историјском минимуму од око 35 одсто. Након спречавања Лаврова да дође у Београд, након Додиковог боравка у Петрограду, као и након фаворизовања Украјине и Молдавије у Бриселу – оба тренда ће се наставити увећаном динамиком - сматра Ненад Кецмановић. 

- Избор који је направио и српски члан Председништва БиХ што је отишао у Санкт Петербург не само да је храбар, него и практичан, зато што са таквим избором ми смо у игри, ми имамо шансу да се изборимо, да се извучемо - додао је Александар Павић, политиколог.

Аналитичари истичу да је важно да Српска и Србија дјелују заједно и одрже неутралност, јер је сврставање на страну Запада погубно.

Срђан Перишић професор геополитике сматра да се то не смије дозволити је р је то пут, како каже, у нестанак и Републике Српске и Србије. Сврставање на страну Запада је наше геополитичко самоубиство - додао је он.

-Ми то напросто не можемо, нама пристајање и одлазак на другу страну, посебно Републици Српској – интегрисање у оба ова процеса, значи Европске уније и НАТО-пакта значи да Република Српска де факто, де јуре и на сваки други начин престаје да постоји - истакао је Жељко Будимир професор међународних односа.

Директно ћемо осјетити и посљедице економског рата, па је неопходно мислити на прехрамбену сувереност и енергетску безбједност, а ескалација украјинске кризе неповољно утиче на стабилност БиХ, речено је на скупу.

- Наслућују се бројни изазови због промјене социоекономског амбијента, у најнеповољнијем развоју ситуације то се може претворити и у економски колапс. Ризици од појаве утицаја радикалних и екстремистичких група и легитимизација њихових политика извјеснији су него претходних година - нагласио је  Душан Пророковић сарадник Института за међународну политику и привреду.

Срби треба да раде сложно, цјеловито и рационално, а свако ко буде покушавао да сруши српско јединство мора да добије одговор читаве српске јавности,порука је која је са скупа одаслана.